Догори
Дати відгук

Привид посухи усе ближче: прогнози про маловодність річок справджуються

Ні повені, ні надлишку води не очікується

2 хв на прочитання20 Березня 2020, 16:41
 Фото: Держводагентство Фото: Держводагентство
Поділитись:

2019 рік став найспекотнішим за усю історію метеорологічних спостережень в Україні, опадів випадало ¾ від норми. Теплішими за норму виявилися усі 12 місяців минулого року. Така тенденція спостерігається й цьогоріч.

Місяць тому GreenPost попередив читачів, що 2020-й настільки маловодний, що навіть – уперше за 120 років – весняної повені не буде. Схоже, прогнози справджуються.

«Дані Укргідрометцентру говорять про те, що небезпека малої водності, зважаючи на погодно-кліматичні зміни, що спостерігаються останнім часом, залишається», – повідомив GreenPost в ексклюзивному інтерв’ю в.о. голови Держводагентства Михайло Хорєв.

Зима була малосніжна, восени 2019 було мало дощів.

«У попередні роки навесні ми переймалися тим, як пропустити зайву воду, як пом’якшити наслідки повені. Водосховища, у першу чергу дніпровські, починали наповнювати лише у березні. Резервний об’єм каскаду якраз слугував для того, щоб стримати надлишок води, яка йшла з верхів’їв. Але цього року ми почали наповнювати водосховища на місяць раніше. Ні повені, ні надлишку води не очікується», – додав Михайло Хорєв.

Проте, з урахуванням обсягу річного стоку та кількості води, яка забирається і використовується (за даними обліку водокористування), заакумульованої в основних водосховищах води має вистачити.

Як повідомляв GreenPost, Державне агентство водних ресурсів вперше за свою історію може обмежити права водокористувачів. Причиною цьому є аномальні осінь та зима 2019-2020 років. 

Нагадаємо, за інформацією Укргідрометцентру, у зв’язку із нетиповим для України осінньо-зимовим періодом, у басейнах всіх річок України склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля. Високі для сезону температури та мала кількість опадів мають наслідком низькі рівні води у річках.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.