Догори
Дати відгук

Природа знищується швидше, ніж зберігається: за 2023 площа заповідного фонду України зросла лише на 0,02%

Темпи знищення природи значно переважають темпи її збереження.

1 хв на прочитання27 Січня 2024, 19:30
Україна до 2030 року має збільшити площу заказників Україна до 2030 року має збільшити площу заказників
Поділитись:

Протягом 2023 року в Україні створили 119 нових територій природно-заповідного фонду. Загальна площа нових об’єктів ПЗФ становить 13 646 га. Також розширили межі 12 територій та об'єктів у різних областях. Утім, це критично мало!

Про це пише Українська природоохоронна група.

За кількістю створених минулого року заповідних територій лідирує Київська область: тут їх створили 28. Івано-Франківщина не пасе задніх: тут створили 10 пралісових пам’яток природи.

Відповідно до Європейської програми збереження біорізноманіття, Україна до 2030 року має збільшити площу природно-заповідного фонду з 6,7% від загальної площі країни до 30%. Сьогодні маємо лише 1/5 необхідного показника. А згідно з Державною стратегією сталого розвитку, до 2030 року Україна має досягти показника в 15%, чого, зважаючи на темпи заповідання, імовірно, не станеться. Адже темпи знищення природи значно переважають темпи її збереження.

Відомо, що значна частина випадків пошкодження природних територій припадає на господарську діяльність.

Тому, необхідно також підписати проєкти указів про розширення національних парків. 2 роки тому Міндовкілля вело роботу з підготовки указів про розширення національних природних парків «Джарилгацький» (Херсонщина), «Дворічанський» (Харківщина), «Великий Луг» (Запорізька область), «Чарівна Гавань» (АР Крим), «Вижницький» (Чернівецька область). Також очкують на заповідання території, які досі не створені через небажання ДП «Ліси України»: заказник «Нівецький» на Київщині, значна кількість проектованих заказників на Миколаївщині, НПП «Березанський» та багато інших.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко