Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Природа, якої ви ще не бачили: фотографії переможців великого конкурсу знімків нашої планети

Природа, якої ви ще не бачили: фотографії переможців великого конкурсу знімків нашої планети

Його мета — підвищити поінформованість про екологію та продемонструвати різноманітність Землі.

11 хв на прочитання29 Січня 2024, 18:34
«Хижак і жертва віч-на-віч», фіналіст у категорії «Птахи». Фото: Giulio Ilari/Nature Photography Contest 2023 «Хижак і жертва віч-на-віч», фіналіст у категорії «Птахи». Фото: Giulio Ilari/Nature Photography Contest 2023
Поділитись:

Знімки «щенячого» погляду тюленя та «буркотливої» сови стали переможцями конкурсу фотографій дикої природи The Nature Photography Contest. Після успішного запуску у 2022 році цей форум, спрямований на захист довкілля, об'єднав пристрасть людей до фотографії та любов до нашої планети. Його мета — підвищити поінформованість про екологію та продемонструвати різноманітність Землі. На цьогорічний конкурс надіслали понад тисячу робіт від 400 фотографів із різних куточків земної кулі. Нагороду «Фотографія року» та грошовий приз у розмірі 1000 євро отримав Глен Остл зі своїм знімком «Морський лев у Лос-Іслотес». «Дзеркало» відібрало найцікавіші роботи разом із описами від авторів.

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Пандора», переможець у категорії «Життя рослин». Фото: Marcio Cabral/Nature Photography Contest 2023

«Ця панорама демонструє красу Шапада-дус-Веадейрус, бразильського національного парку з багатим біорізноманіттям і пейзажами, що захоплюють дух. Білі квіти, що виділяються на передньому плані, це рідкісний вид рослин Paepalanthus, ендемічних для цього регіону. Вони були підсвічені лампою, щоби створити контраст із темним небом. На задньому плані Чумацький Шлях згинається над пагорбами, відкриваючи кольори та форми зірок і туманностей. Це панно було зроблено за допомогою спеціалізованої камери для астрофотографія, яка дозволяє відобразити більше деталей Всесвіту».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Фукінагасі» (вигляд дерев бонсай на вітрі), фіналіст у категорії «Життя рослин». Фото: Miguel Jose Avalos Gonzalez/Nature Photography Contest 2024

В іспанському парку Сьєрра-де-Баса, на висоті понад 2000 м над рівнем моря, стоїчно виживають справжні сосни.

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Тупик в Ісландії», переможець у категорії «Птахи». Фото: Alessio Calviani/Nature Photography Contest 2023

«Тупик, що гуляє скелею в Ісландії».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Клубок», переможець у категорії «Підводний світ». Фото: Yi Lin Tseng/Nature Photography Contest 2023

«Поведінка личинки морського вугра, коли вона відчуває загрозу».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Морський лев на полюванні», фіналіст у категорії «Підводний світ». Фото: Jose Luis Gonzalez Guerra/Nature Photography Contest 2023

«Під час морського сафарі в Нижній Каліфорнії ми побачили цю сцену, де морський лев, перебуваючи далеко від берегової лінії, пробивається крізь порядок сардин, залишаючи нам цей дуже незвичайний знімок».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Морський лев у Лос-Іслотес», переможець у категорії «Фотографія року». Фото: Glenn Ostle/Nature Photography Contest 2023

«Морський лев зупиняється, щоб попозувати перед камерою, перш ніж пірнути у великі скупчення риби, які оточують острівці Лос-Іслотес недалеко від Ла-Паса, Мексика».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Мрійник — Philaeus chrysops», переможець у категорії «Макрофотографія». Фото: Adrian Truchta/Nature Photography Contest 2023

«Ранкова роса, сонце та красива самиця павука Philaeus chrysops, що гуляє навколо свого гнізда. Фотосесія у природному середовищі. Природне світло».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Маленька креветка відпочиває на гілці корала в Туламбені, Балі», фіналіст у категорії «Макрофотографія». Фото: Glenn Ostle/Nature Photography Contest 2023

«Різнобарвні лампи були використані, щоб забарвити і виділити цю маленьку креветку, що відпочиває на гілці корала на Балі».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Стомлений сон», переможець у категорії «Вплив на довкілля». Фото: Muhammad Hossain/Nature Photography Contest 2023

«Багато безпритульних у Бангладеш втратили свої домівки та майно через часті повені, ерозію річок та інші природні катаклізми. У пошуках кращого майбутнього вони були змушені мігрувати до Дакки. У великих містах цим людям нема де сховатися. Їхній день починається на сміттєзвалищах і вулицях, на дорогах чи човнах, що пливуть у нікуди. Вулиці та пагорби, вкриті бетоном, — це квітник для цих біженців, які практично не мають жодної ідентичності. Вони живуть тим, що працюють вуличними лоточниками, човнярами, чорноробами та виконують іншу роботу».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Обличчя в капкані», фіналіст у категорії «Вплив на довкілля». Фото: Rob Green/Nature Photography Contest 2023

«Бурий ведмідь заспокоюється після боротьби з пасткою у трубі. Ведмедів заманюють у сталеву трубу, ґрати якої захряскуються, коли звір бере закріплену приманку. Ця тварина була спіймана в штаті Монтана після того, як копалася у сміттєвих контейнерах у житловому районі. Хоч як це дивно, вилов і переселення ведмедів допомагає їм вижити. Монтана — другий за темпами зростання чисельності населення штат США, і його міста проникають до екосистем, де ведмеді господарювали протягом тисячоліть. Проте тварини демонструють свій інтелект і здатність до адаптації. Вони очищають сміттєві контейнери, годівниці для птахів, грилі, фруктові дерева та багато іншого, задовольняючи цим свої потреби в калоріях, витрачаючи на це менше зусиль. Згодом місця, де можна знайти їжу, стають частиною звичного режиму харчування деяких ведмедів, закріплюючи у них шкідливі звички, від яких неможливо відмовитися. Фахівці з охорони дикої природи роблять усе можливе, аби переселити ведмедів так, щоб вони могли спокійно жити на віддалі від міст, але все ж таки бувають і "рецидивісти", які повертаються, — їх зазвичай піддають приспанню з міркувань безпеки для людей. Оскільки міста продовжують розширюватися в зонах проживання диких тварин, можливо, зараз як ніколи важливо подумати, як сформувати наші спільноти таким чином, аби вони не заважали фауні і приносили користь усьому живому — як тим, що ходять на двох ногах, так і тим, що на чотирьох».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Понеділок», переможець у категорії «Кумедна природа». Фото: Panisara Sripratoom/Nature Photography Contest 2023

«Браманський сич (Athene brama) виглядає з дупла в дереві, розташованому в університетському містечку. Цей вид сов відрізняється невеликими розмірами, переважно нічним харчуванням, а також тим, що часто зустрічається у міських умовах. Без пильного ока цю плямисту сову непросто помітити. Стовбури великих дерев навколо університетського кампуса були зрізані та видалені як запобіжний засіб, аби запобігти нещасним випадкам у сезон дощів. Незважаючи на це, плямисті сови продемонстрували свою здатність до адаптації, знайшовши місце проживання в цьому міському середовищі, що змінилося».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Денлок», фіналіст у категорії «Кумедна природа». Фото: Hasan Baglar/Nature Photography Contest 2023

«Це нормальна поведінка богомолів. Коли вони захищаються, то схожі на усміхнених танцюристів».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Історії на піску», переможець у категорії «Дика природа». Фото: Soumya Ranjan Bhattacharyya/Nature Photography Contest 2023

«Скорпіони широко поширені у різних місцевостях Індії. У Джайсалмері, як тільки настає вечір, вони виходять із дюн, аби підкріпитися на ніч. Я зробив це зображення скорпіона у піщаних дюнах у Джайсалмері. Тіла цих членистоногих, освітлені слабким ультрафіолетовим світлом, випромінюють яскраве блакитне свічення. Знімок було зроблено за допомогою ліхтарика, який висвітлив також смуги, створені вітром на дюнах».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Вітер», фіналіст у категорії «Дика природа». Фото: Theropithecus Gelada/Nature Photography Contest 2023

«Того дня віяв сильний вітер. Це заважало моєму комфорту, і я досить песимістично оцінював умови зйомки. Проте я швидко зрозумів, що ця погодна незручність стала підмогою для зйомки: вітер сильно скуйовдив довгу шерсть великих самців мавп. Тому я вирішив уважно спостерігати за ними та стежити за їхньою реакцією. Я помітив одну особину, яку, здавалось, особливо дратували сильні пориви вітру над високогір'ям. При кожному пориві його довге волосся здіймалося навсібіч, і ця сцена здалася мені дуже мальовничою. Я зробив кілька знімків, але жоден із них не передавав того, що він відчував. І ось настав момент, коли він скерував погляд у бік вітру з гримасою, яка, здавалося, виражала всю його нервозність. Нарешті я одержав той образ, який хотів!»

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Гаряча квітка», переможець у категорії «Природний ландшафт». Фото: Marek Biegalski/Nature Photography Contest 2023

«Одна з моїх улюблених речей для дослідження Ісландії — неймовірні види льодовикових річок, що відкриваються з висоти. Їх називають "плетеними річковими системами", оскільки вони часто нагадують хитромудре нагромадження візерунків, що переплітаються майже незрозумілим чином. Ці мережі річкових русел течуть від льодовиків у бік моря, несучи шляхом життєво важливі для екосистеми поживні речовини у вигляді осадових порід. Коли течія річок зменшується, опади відкладаються на дні, залишаючи після себе невеликі тимчасові острівці темного вулканічного піску, через які русла річок роздвоюються. Його дивовижні кольори зачаровують».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Долина хмар», фіналіст у категорії «Природний ландшафт». Фото: Petrisor Adrian/Nature Photography Contest 2023

«Люблю ранок, бо він сповнений сюрпризів. Коли ви прокидаєтеся дуже рано і йдете стежкою до ідеального місця, а на вулиці темно, похмуро чи навіть іде дощ, ви ще нічого не бачите, але завжди сподіваєтеся на краще світло для кадру. І ось ви на місці — чекаєте з камерою, встановленою на штативі, і відбувається магія! У результаті вигляд того, що може створити природа та погода, виявляється навіть кращим, ніж ви собі уявляли. Ось чудовий приклад із Доломітових гір, Італія».

«Порятунок орангутанів», переможець у категорії «Ділімося планетою». Фото: Alain Schroeder/Nature Photography Contest 2023

«Вся команда карантинного центру організації зі збереження суматранського орангутангу працює, щоб підготувати Бренду, приблизно 3-місячну самицю (у неї ще немає зубів) до операції. Їй вводять заспокійливе, голять руку, вимірюють температуру, а інші зі співчуття до малюка тримають її за голову чи за руку. Під час тригодинної операції доктор Андреас Месікоммер, відомий хірург-ортопед, запрошений зі Швейцарії, встановить штифт і гвинти, щоби зафіксувати пошкоджену плечову кістку примата. Бренда була конфіскована у жителя одного з сіл, який тримав її як домашню тварину».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Рибалка великими мережами», фіналіст у категорії «Ділімося планетою». Фото: Muhammad Hossain/Nature Photography Contest 2023

«Озеро Каптаї — мальовнича прісноводна водойма, розташована в Бангладеш в оточенні зелених пагорбів і густих лісів. Тут мешкає кілька корінних племен, які видобувають кошти на існування, ловлячи рибу в озері за допомогою традиційних човнів і великих різнокольорових мереж. Місцевих племінних жителів можна побачити рано-вранці і пізно ввечері, коли риба найбільш активна. Коли вони пливуть на своїх човнах спокійними водами, яскраві кольори їхніх мереж створюють разючий контраст на тлі безтурботної природи. Озеро Каптаї — це не тільки джерело засобів для існування для місцевого населення, а й популярний туристичний напрямок, який приваблює відвідувачів своєю мальовничою красою й унікальними культурними традиціями».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Арки та печера», переможець у категорії «Нічний світ». Фото: Marc Marco/Nature Photography Contest 2023

«Панорамна нічна фотографія, на якій мені вдалося відобразити арку Чумацького Шляху, що проходить за природною аркою під назвою Es Pontàs. На знімку я також зміг сфотографувати невелику печеру перед аркою».

The Nature Photography Contest Фотоконкурс Фото Переможці
«Світ мрії», фіналіст у категорії «Нічний світ». Фото: Miguel Angel Garabal Otero/Nature Photography Contest 2023

«Чарівна ніч у Кірк’юфетлі (Ісландія). Я зміг зробити цей знімок у другу добу нашого перебування, однієї з небагатьох ночей із ясним небом, яка була під час усієї поїздки. Вона дозволила нам споглядати північне сяйво. Це було, безперечно, найяскравішим таким явищем, яке я бачив досі, — і це добрий стимул повернутися знову, тому що Ісландія ніколи не залишає вас байдужими…»

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.