Догори
Дати відгук

При відстороненні від роботи роботодавець не може припинити виплату зарплати — юрист

Хоча, здавалось би, все просто: не допущений до роботи її не виконав, і платити нема за що.

2 хв на прочитання27 Жовтня 2021, 15:08
Робота Робота
Поділитись:

Відомий правозахисник Олександр Гуміров коментує обіцянки відсторонити працівника від роботи без збереження зарплати. Такі обіцянки, в усній та письмовій формі, почастішали напередодні набрання чинності наказу МОЗ № 2153 від 04.10.2021 р. «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням».

«Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу», — дає визначення ч.1 ст. 1 Закону «Про оплату праці».

Здавалось би, все просто: не допущений до роботи її не виконав, і платити нема за що. Однак Олександр Гуміров роз’яснує, що розмір і порядок оплати праці встановлюється трудовим договором. Якщо трудовий договір не передбачає відрядної оплати (тобто не залежить від виробітку), зарплата платиться в розмірі, встановленому договором. Якщо договору немає — колективним договором. Якщо ж ідеться про відрядну оплату, то її розмір має бути не менше мінімальної зарплати (наразі 6000 грн).

«Доки вас не звільнили ви у штаті. Вам повинні платити зарплату в розмірі, про який ви домовилися трудовим договором», — говорить юрист.

Якщо не існує паперової версії договору та колективного договору, то з метою визначення належної зарплатні слід використовувати відомості про середню зарплату особи за останні місяці, додає Олександр Гуміров.

Також ми розповідали, чому профспілка освітян закликає своїх невакцинованих членів не боятися відсторонення від роботи.

Тим часом бізнесмени просять у влади дозволу відсторонювати від роботи невакцинованих працівників.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.