Догори
Дати відгук

Профілактика метеочутливості: що радить лікар

Найлегше її позбутися в ранньому віці, оскільки у дітей є великий потенціал для відновлення фізіологічної адаптації.

2 хв на прочитання04 Листопада 2023, 15:44
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Через здатність погоди впливати на організм людини лікарі розробили правила, які допомагають пережити похмурі дні. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Перше, що потрібно пам'ятати — за наявності метеочутливості і якогось хронічного захворювання основні зусилля повинні бути спрямовані на його компенсацію. При різкій зміні погоди метеозалежним людям рекомендується:

✔ Зменшити фізичну активність. Надмірні фізнавантаження пригнічують адаптаційні можливості організму. А ось 15-хвилинна гімнастика дасть зворотний ефект.

✔ Виключити з меню жирні продукти, гострі приправи, алкоголь.

Варто їсти якомога більше овочів, фруктів, низькокалорійних страв.

✔ Вживати більше рідини, особливо води.

✔ Уникати стресових ситуацій.

Для профілактики метеозалежності також активно використовуються фізіопроцедури та методи санаторно-курортного лікування, спрямовані на корекцію основного захворювання та підвищення адаптаційних можливостей організму. Зменшити вплив метеофакторів на людей з ішемічною хворобою серця та гіпертонією дозволяють вуглекислі мінеральні ванни, МДМ-терапія, терренкур — дозовані по відстані, часу та кута нахилу піші сходження. Відомо, що поєднання натрієвих хлоридних ванн і підводного душу-масажу знижує метеочутливість у 83 % людей з артеріальною гіпертензією. Загальні ванни з антиоксидантами більш ніж утричі зменшують метеотропні реакції при захворюваннях суглобів.

Найлегше позбутися метеочутливості в ранньому віці, оскільки у дітей є великий потенціал для відновлення фізіологічної адаптації. Перспективний метод профілактики метеозалежності у дітей з бронхіальною астмою — кліматопроцедур, тобто повітряних ванн. Нещодавнє дослідження підтвердило позитивний вплив і нормобаричної гіпоксітерапії, яка також відома як «гірське повітря». Газова суміш, яку під час процедури вдихають пацієнти, має той самий склад, що й гірське повітря на висоті близько 5000 м над рівнем моря. Після курсу нормобаричної гіпокситерапії у 80 % дітей із астмою зменшуються метеотропні реакції.

У дорослому віці «привчити» організм до коливань геомагнітної активності й інших метеофакторів дозволяє загальна магнітна терапія. За статистикою, вона здатна позбавити від метеотропних реакцій третину пацієнтів із високим артеріальним тиском. Також для усунення метеопатії рекомендовано біологічний зворотний зв'язок, імпульсні баротренування.

Останні проводяться в боксі, щогерметично закривається. Суть методу полягає в імітації міждобових коливань атмосферного тиску, що дозволяє налагодити роботу регулюючих механізмів кровообігу.

Також ми писали про те, звідки береться метеозалежність і як із нею жити: радить кардіолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.