Догори
Дати відгук

Про запас: які продукти здорожчали найбільше під час коронавірусу

Звісно ж, у лідерах - гречка

2 хв на прочитання17 Березня 2020, 20:22
Source: Pixabay Source: Pixabay
Поділитись:

Пандемія коронавірусу серйозно налякала жителів столиці та інших українських містечок. Через страх залишитись без продуктів вони почали масово робити запаси стратегічних продуктів і спустошувати полиці супермаркетів. На які саме товарні позиції зараз є ажіотажний попит та як правильно зберегти харчі і не отруїтись «прострочкою»?

Вітчизняні ринки та супермаркети миттєво відреагували на панічні настрої покупців і підняли ціни на деякі товари. І хоча вчора уряд оприлюднив  перелік продуктів, ціну яких контролюватиме під час карантину, це поки що не дуже рятує від надвитрат.

Лідером подорожчання стала улюблена українцями гречка, яка ще на вихідних коштувала 25, а цього тижня її можна знайти на полицях по 30 і навіть 35 грн за кілограм. Традиційні противірусні цибуля та часник у середньому додали в ціні 30-50%. 

Приміром, минулого тижня цибулю на ринках можна було знайти по 8-9 грн, а зараз уже 12-15; часник у мережевих супермаркетах був по 58-61 грн, а цього тижня уже 90 грн/кг. Лимони від початку робочого тижня злетіли на 12-15%. Приміром, на гуртовому ринку «Шувар» вони пропонуються по 45-55 грн/кг.

Як пояснює ситуацію директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, цитрусові, часник та цибуля традиційно дорожчають під час епідемій інфекційних хвороб, і це аж ніяк не стосується дефіциту.

«Крім того, найчастіше порожніють полиці супермаркетів економ-класу, тоді як у мережах із середніми цінами постачання здійснюється регулярно. Перебоїв немає, і не передбачається»,

– заспокоює він читачів GreenPost.

Водночас як запевнив ЗМІ лікар-епідеміолог, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан, у Києві з суботи майже 70 інспекторів проводять контроль за умовами зберігання продуктів харчування у супермаркетах та магазинах в умовах поширення коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, а сама служба працює більше місяця над посиленням контролю за харчовими продуктами, які продаються без спеціального пакування. Це стосується, зокрема, сипучих продуктів, хлібобулочних виробів, сирів, м’яса, продуктів, які не піддаються термічній обробці

Олег Рубан запевнив, що майже 90% столичних супермаркетів відмовляються від такої практики, а в разі виявлення подібних фактів закликав киян звертатися зі скаргами до Держпродспоживслужби, адже захворювання коронавірусу - аерозольна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом.

Тим не менше, важливо не лише купити, а й добре зберегти придбані продукти.

Топ-5 продуктів зі споживчого кошика українця: правила зберігання

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Скандальне відео на Одещині: екс-чиновник проти птахів у нацпарку
Екс-голова райради на Одещині закликав «винищити» птахів у нацпарку, екологи обурені
3 хв на прочитаннягодина тому
Підсумки перевірок Держлікслужби за I квартал 2025 року
Держлікслужба відновила перевірки: 8 лікарських засобів заборонено до обігу
2 хв на прочитання2 години тому
Екологічна катастрофа на Черкащині: каналізаційні стоки затопили поля
На Черкащині через порив каналізації утворилося смердюче болото, нечистоти загрожують Дніпру
3 хв на прочитання3 години тому
Розкрито загадку спалаху віспи мавп 2022 року
Вчені розкрили ймовірну причину спалаху віспи мавп у 2022 році: це була не мавпа
3 хв на прочитання3 години тому
Кількість страт у світі сягнула рекордного рівня з 2015 року
2 хв на прочитання4 години тому
АМПУ оголосила тендер на обслуговування каналу Дунай-Чорне море майже на 78 млн грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Небезпечні дитячі іграшки виявлено на Одещині: загроза задухи та отруєння
2 хв на прочитання5 годин тому
Китай розробив найпотужніший у світі підсилювач вакцин проти раку та вірусів
1 хв на прочитання6 годин тому