- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2020
- Виробництво гречки в Україні під загрозою
Виробництво гречки в Україні під загрозою
У порівнянні з попередніми роками площі посіву гречки в Україні у 2019 році скоротились у 2-2,5 рази
За останні 10 років посівні площі під гречкою в Україні значно скоротились, ще складніша ситуація в сегменті насінництва культури. Про це свідчать дані науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, пише newformat.info.
"За даними вчених, у порівнянні з попередніми роками площі посіву гречки в Україні у 2019 році скоротились у 2-2,5 рази. Водночас, вирощування елітного і репродукційного насіння зменшилось в 4-6 разів. При цьому, дві третини підприємств, які виробляли якісне насіння гречки внаслідок збитковості цього виду діяльності, відмовились від такого бізнесу", - йдеться у повідомленні.
Науковці говорять, що з 18 суб’єктів насінництва, занесених у 2019 році до Державного реєстру виробників насіння, 15 — це наукові установи і підприємства Національної академії аграрних наук України, які виробили 85% від загального обсягу базового і сертифікованого насіння гречки.
Йдеться також про те, що переважна кількість елітного та репродукційного насіння гречки вироблялась в системі НААН.
Науковці вважають, що скорочення посівів гречки відбувається через слабку конкурентоздатність вітчизняної селекції та насінництва, а також через відсутність державної підтримки цієї галузі. На думку дослідників, грає роль і низький рівень захисту прав інтелектуальної власності на сорти рослин.
"Якщо такий стан в насінництві гречки продовжуватиметься і надалі, то наслідком буде погіршення якості насіння і, як результат, зниження врожаїв", - вважають науковці Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.
Як повідомляв GreenPost, через минулу теплу зиму обсяги виробництва у рослинництві України впадуть на 5,1%, найбільший спад обсягів виробництва прогнозується по озимій пшениці – до 24,2 млн т.