Догори
Дати відгук

Правило 1000 годин для схуднення, міцного сну, зниження тиску: радить експерт

«Ми сидимо в квартирах, їздимо в машинах, з'явилася доставка і можна навіть не ходити до крамниці».

2 хв на прочитання24 Серпня 2024, 19:14
Бігуни насолоджуються заходом сонця на озері Альберт-Парк у Мельбурні у травні 2020 р. Фото: Getty Бігуни насолоджуються заходом сонця на озері Альберт-Парк у Мельбурні у травні 2020 р. Фото: Getty
Поділитись:

Правило тисячі годин каже, що для здоров'я важливо перебувати на відкритому повітрі близько 3 години на день або мінімум 1000 годин на рік. Сонячне світло — це не просто вітамін D, але ще й безліч інших корисних молекул, починаючи від оксиду азоту NO, який знижує тиск, до проопіомеланокортину, який знижує апетит і стимулює жироспалювання. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

«У наші дні ми все менше часу проводимо надворі, сидимо в квартирах, їздимо в машинах, закриті високими будинками, а ультрафіолет слабше пробивається через забруднене повітря, з'явилася доставка і можна навіть не ходити до крамниці», — говорить Андрій Біловешкін.

Експерт наголошує, що сонячне світло важливе для підтримки циркадних ритмів, адже яскравість навіть у похмурий день (понад 1000 люкс) вища, ніж у освітленій кімнаті (300 люкс). Що більше сонця вдень, то міцніший сон уночі. Світло важливе і для гарного самопочуття, оскільки стимулює виділення серотоніну та дофаміну. Світло впливає навіть на ріст — так, у нашому оці є спеціальні дофамінові нейрони, які регулюють ріст очного яблука. Тому при дефіциті світла розвивається короткозорість. Єдиний науково обґрунтований спосіб профілактики короткозорості — більше проводити час на сонці. Окрім того, надворі ми автоматично більше рухаємося, менше їмо, більше бачимо справжніх живих людей, дерев і природи, дихаємо чистішим повітрям. Саме тому рівень вітаміну D може бути пов'язаний із нижчими ризиками захворювань, по суті, як індикатор вашого «зовнішнього» способу життя (outdoor lifestyle).

«Проводьте більше часу на свіжому повітрі — це корисно для здоров'я», — радить експерт.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost