Догори
Дати відгук

Пожежа у Чорнобилі: реальні масштаби, де горіло і що буде далі

На думку експерта оцінка ситуації від ДСНС не відповідає дійсності

4 хв на прочитання08 Квітня 2020, 13:16
Територія, що пройдена пожежею 3-5 квітня 2020 року станом на 5 квітня. Територія, що пройдена пожежею 3-5 квітня 2020 року станом на 5 квітня.
Поділитись:

Офіційні дані про пожежі в Зоні відчуження та інших забруднених радіацією лісах занижена майже у сорок разів. Про це GreenPost повідомив директор Регіонального Східноєвропейський центр моніторингу пожеж Сергій Зібцев

«Дивуюсь, що і «Німецька хвиля» і «Бі-Бі-Сі» досі твердять про 35 га, які офіційно назвала ДСНС України. Невже складно подивитися карти або спитати думку у своїх спеціалістів – їх у обох країнах вистачає», – сказав директор Центру. 

Станом на 5 квітня 2020 року загальна площа заплави, перелогів та лісів пройдена вогнем за даними супутникової зйомки становить 7811 га, у тому числі у Древлянському природному заповіднику - 4914 га, у зоні відчуження 2398 га.  

«Територія пожежі 3-6 квітня 2020 року знаходиться у зоні високого ризику розвитку сильних пожеж та у зоні сильного радіоактивного забруднення на межі населеного пункту Народичи, Древлянського природного заповідника та зони відчуження.  Територія розвитку пожежі характеризується відсутністю доріг і важкою доступністю для сил пожежогасіння», – розповів вчений.

Також Центр відстежив динаміку розвитку катастрофи.

«Пожежа розпочалася на західному Чорнобильському радіоактивному сліді на межі населеного пункту Народичи та заплави р. Уж (рис. 1) орієнтовно біля 16-17 годин вечора 3 квітня 2020 вірогідно з навмисного чи ненавмисного підпалу при західному – північно-західному вітрі швидкістю 3-5 м/с», – уточнює пан Зібцев.

Зранку 4 квітня і протягом 5 квітня швидкість вітру підвищилась до 5-8 м/с, що сприяло швидкому поширенню пожежі (фото нижче).

В подальшому пожежа розвивалася по території Древлянського заповідника на північний схід у напрямку сіл Котовське та Рагівка переважно по лівобережній частині заплави р. Уж з виходом на перелоги, вкриті природним поновленням сосни та берези, що підсилювало інтенсивність горіння та з переходом у лісову пожежу. Пожежа розвивалась по заплаві р. Звіздаль і продовжувала рухатись до сільськогосподарських угідь, що обробляються і розташовані на західній частині с. Рагівка, де зупинилась або була зупинена. На фото нижче видно новий підпал у с. Рагівка 5 квітня зранку не зважаючи на те, що протягом 3-4 квітня відбулася велика пожежа неподалік з авіаційним гасінням.

Довідка:

Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж з 2007 року активно працює із зацікавленими відомствами у напрямку наукового забезпечення попередження та гасіння природних пожеж на забруднених радіонуклідами територіях в районі зони відчуження ЧАЕС [1]. Зокрема, підтримку у даному напрямку надавали Лісова Служба США, ОБСЄ, Глобальний Центр моніторингу пожеж (GFMC), Єльський університет, США та інші.

У 2015 році у зоні відчуження відбулися великі пожежі у квітні та серпні загальною площею до 15 000 га. Це призвело до виносу за межі зони відчуження великої кількості радіонуклідів, що дорівнює річному виносу з водами та переносу їх повітрям на значну відстань у країни Європи.

На основі наукових досліджень Центру протягом 2016-2018 рр., в тому числі за підтримки Лісової Служби США, були розроблені ряд рекомендацій щодо захисту лісових пожежних від радіоактивного диму, стратегії та тактики гасіння радіоактивних пожеж, розроблена карта з поділом території зони відчуження на зони з різними ризиком розвитку пожеж (burn probability), яку пожежні служби можуть використовувати для попередження пожеж та швидкого реагування  на пожежі.

Нагадаємо, за інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на восьму ранку 8 квітня спостерігається горіння трав'яного настилу та лісової підстилки окремими осередками пожеж у Зоні відчуження. 

Як повідомляв GreenPost, пожежі у Зоні відчуження викликали побоювання, що через вітер підвищений радіаційний фон досягне Києва. Однак державні органи запевняють, що з радіацією у Києві все нормально.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.