Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Постава на 83 % визначає швидкість засвоєння таблетки в кишківнику: науковці з’ясували, як підвищити ефективність прийому ліків

Постава на 83 % визначає швидкість засвоєння таблетки в кишківнику: науковці з’ясували, як підвищити ефективність прийому ліків

Якщо потрібно прийняти таблетку лежачи, залишайтеся на спині чи на правому боці.

2 хв на прочитання13 Листопада 2022, 21:32
Поділитись:

Наукове дослідження, опубліковане в журналі Physics of Fluids, виявило кілька дивовижних висновків про динаміку ковтання таблеток — найпоширенішого способу вживання ліків у всьому світі, розповідає WebMD.

Раджат Міттал, доктор філософії, професор медицини Школи медицини Джонса Хопкінса в Балтіморі, розповідає, що вирішив досліджувати шлунок, оскільки функції більшості інших систем органів, від серця до мозку, вже привернули багато уваги науковців.

«Коли я намагався розпочати дослідження в деяких нових напрямках, для мене став очевидним вплив біомеханіки шлунка на такі важливі захворювання, як діабет, ожиріння та гастропарез. Було зрозуміло, що біоінженерні дослідження на цій арені відстають від інших більш «сексуальних» областей, таких як серцево-судинні процеси, принаймні на 20 років, і здавалося, що є чудова можливість зробити результативну роботу», — каже він.

Науковці виявили, що постава на 83 % визначає швидкість розсмоктування таблетки в кишківнику. Найбільш ефективним положенням був нахил праворуч, найменш — нахил ліворуч: це не давало пігулці досягти антрального відділу, або нижньої частини шлунка, і, таким чином, утримувало всі залишки розчиненого препарату від потрапляння в дванадцятипалу кишку, де шлунок з’єднується з тонким кишківником.

Річ у тім, що форма шлунка схожа на біб, який вигинається від лівого до правого боку тіла. Через гравітацію положення змінюється там, де «приземлиться» таблетка.

За словами Міттала, серед груп, які, швидше за все, отримають користь від таких досліджень, — люди похилого віку, які приймають багато таблеток і більш схильні до проблем із ковтанням через вікові зміни в стравоході, а також лежачі, які не можуть легко змінити позу. Отримані дані також можуть сприяти покращенню здатності лікувати людей із гастропарезом, особливою проблемою для людей із діабетом.

«Стояти або сидіти прямо після прийому таблетки — це добре. Якщо вам потрібно прийняти таблетку лежачи, залишайтеся на спині або на правому боці. Уникайте лежати на лівому боці після прийому таблетки», — радить Міттал.

Також ми розповідали, що спорт у боротьбі з кортизоловим животом не завжди помічний, посилені тренування можуть лише нашкодити — нутриціолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.