Догори
Дати відгук

Помер не в результаті «людських дій»: кит-шпигун Хвадлімір не був застрелений, стверджує поліція

Огляд туші виявив лише «дуже поверхневі» поранення.

2 хв на прочитання11 Вересня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Найвідоміший норвезький кит-білуха Хвалдімір не помер насильницькою смертю, стверджує поліція. Після розтину туші ветеринари не знайшли жодних доказів того, що «Хвалдімір був застрелений», заявили в поліції. Згідно з попереднім звітом Норвезького ветеринарного інституту про розтин, Хвалдімір помер не в результаті «людських дій», а, ймовірно, від голоду. Зоозахисні організації раніше говорили про вогнепальні поранення на тілі тварини. Про це розповідає Die Zeit.

Огляд туші виявив лише «дуже поверхневі» поранення, заявили в поліції. Лише одне поранення було глибшим, але також «не небезпечним для життя». Як повідомляється, в роті кита була палиця завдовжки 35 см і завтовшки 3 см. Його шлунок був порожній, а більшість органів виснажені.

Хвалдімір, який здобув міжнародну популярність як імовірний російський «кит-шпигун», був знайдений мертвим у бухті на південно-західному узбережжі Норвегії 31 серпня. Зоозахисні організації OneWhale і Noah повідомили про цей випадок норвезьку владу через задокументовані травми тварини. Вони спиралися на фотографії та висновки кількох ветеринарів, біологів і балістичних експертів про те, що смерть Хвалдіміра була результатом злочинних дій.

Уперше кит був помічений в Норвегії в 2019 році. На ньому був ремінь для кріплення камери з написом «Обладнання з Санкт-Петербурга». Норвежці назвали його Хвалдімір — hval означає «кит» норвезькою мовою, а «дімір» є натяком на його ймовірний зв'язок із Росією.

У той час норвезьке рибальське відомство припускало, що кит пройшов тренування у російському флоті й утік із неволі. Біологам вдалося зняти з кита ремінь. Однак призначення та походження спорядження досі залишається незрозумілим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко