Догори
Дати відгук

Паплюжать берег: як реагувати

Закон – на вашому боці, звертайтесь до Екоінспекції та суду

5 хв на прочитання23 Квітня 2020, 17:12
Порушення режиму прибережних захисних смуг на стариці Десни. Фото Олега Листопада Порушення режиму прибережних захисних смуг на стариці Десни. Фото Олега Листопада
Поділитись:

Сміття на березі річки, розораний прибережний луг, купа гною, калюжа мастила, паркан, який огороджує притулену до озера дачку з нужником – знайома картина? Якщо так, і це вас обурює – фіксуйте усе на фото та відео, позначайте якнайточніше на карті й звертайтесь до Державної екологічної інспекції (як правильно написати заяву до ДЕІ – тут).

Бо це порушення режиму прибережних захисних смуг (ПЗС), який прописано у Водному та Земельному кодексам, Кодексу України про адміністративні правопорушення та іншим законодавчим актам. Якщо прибережна захисна смуга не виділена в натурі, нехай це вас не хвилює. Закон діє і без такого виділення, а також без проєктів землеустрою.

«Загальна позиція щодо ПЗС за відсутності проектів землеустрою наступна: "відсутність проєкту землеустрою зі встановлення ПЗС не свідчить про відсутність самої ПЗС, оскільки її розміри встановлені законом". Ця позиція підтверджена судовою практикою, наприклад: постановою Великої Палати Верховного Суду від 07.04.2020 у справі # 372/1684/14-ц та багатьма ін. (для прикладу можна подивитись судову практику, на яку є посилання в цьому рішенні). З цього загалом виходить, що можна ставити питання про незаконність та правові наслідки порушення режиму ПЗС якщо проєкту землеустрою немає», – повідомила GreenPost екоюрист, голова ЕкоПраво-Київ Галина Левіна, до якої ми звернулися нещодавно за консультацією.

«Існування прибережних захисних смуг визначеної ширини передбачене нормами закону (ст. 60 ЗК України, ст. 88 ВК України). Відтак відсутність проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги, оскільки її розміри встановлені законом.

Системний аналіз наведених норм законодавства дає підстави для висновку про те, що при наданні земельної ділянки за відсутності проекту землеустрою зі встановлення прибережної захисної смуги необхідно виходити з нормативних розмірів прибережних захисних смуг, установлених ст. 88 ВК України, та орієнтовних розмірів і меж водоохоронних зон, що визначаються відповідно до Порядку визначення», - ідеться у рішенні Верховного Суду.

Також закон на боці держави у визнанні незаконним заволодіння кимось ділянками прибережних захисних смуг.

«Велика Палата Верховного Суду вже вказувала на те, що заволодіння громадянами та юридичними особами землями водного фонду всупереч вимогам ЗК України (перехід до них права володіння цими землями) є неможливим. Розташування земель водного фонду вказує на неможливість виникнення приватного власника, а отже, і нового володільця», - ідеться у рішення суду.

«Однак, кожна ситуація повинна оцінюватись індивідуально та враховувати наявні обставини. Також важливо, що в більшості цих рішень, крім іншого, є посилання на п. 2.9 Порядку погодження природоохоронними органами матеріалів щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок, затвердженого Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 05.11.2004 р. # 434 - але наразі його не можна використовувати, бо він є скасованим (з 2017 року)», - додає Галина Левіна.

Цей наказ передбачав згоду Мінприроди або його наступника при наданні земельних ділянок. Сенс був у тому, щоб не допускати передачу у власність або оренду природоохоронних земель. У рамках кампанії зі спрощення процедур (так званої «дерегуляції») Мінекономіки ініціювало відміну цілої низки законодавчих актів з метою «покращення бізнес-клімату». Розробляв ці ініціативи Офіс ефективного регулювання, який тоді очолював Олексій Гончарук.

«Цей порядок треба відновити», - сказав  GreenPost доктор біологічних наук Іван Парнікоза.

Ми вже розповідали про випадки порушення режиму прибережних захисних смуг та про те, як вони завершилися або розвивають.

У одному випадку активісти побачили на березі купу гною і повідомили про це широку громадськість та планували викликати поліцію. Власник органічних добрив не став чекати візиту правоохоронців та ширшого розголосу і прибрав послід. У статті ми також дали аналіз Земельного кодексу щодо визначення розміру та порядок визначення розміру ПЗС

У іншому випадку ми розповідали про розорювання та випалювання берегів Десни. Наразі про розвиток подій нам невідомо. 

Щодо встановлення парканів та інших огорож у межах прибережних захисних смуг, то з 21 лютого вступив у силу закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів  для загального водокористування»

Прийнятий документ гарантує забезпечення безперешкодного доступу людей до узбережжя річок, озер, ставків, заплав і островів загального водокористування. Ніхто не має права ставити в таких місцях паркани або інші загороди.

У разі порушення закону передбачається штраф у розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів для громадян. І від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для посадових осіб.

Якщо ж протиправні дії будуть вчинені протягом року повторно, то штраф збільшується: від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів для громадян і відповідно від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів для посадових осіб.

Слід також знати, що відповідно до закону, обмеження доступу людей до узбережжя за допомогою встановлення огорож та інших конструкцій на земельних ділянках прибережних захисних смуг, які знаходяться у користуванні юридичних або фізичних осіб, є підставою для припинення права користування цими ділянками за рішенням суду.

Контроль у цьому випадку, як і взагалі за дотриманням режиму ПЗС, покладено на Державну екологічну інспекцію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання25 хвилин тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитаннягодина тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання2 години тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання6 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання9 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання10 годин тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання11 годин тому
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами
2 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання3 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання4 години тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання5 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання6 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання8 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання10 годин тому