Догори
Дати відгук

Останній дзвоник-2023: що змінилося

Цього року останній дзвоник пройде пізніше, ніж зазвичай, і не в звичному форматі.

3 хв на прочитання26 Травня 2023, 11:17
Поділитись:

Другий рік триває повномасштабне вторгнення РФ в Україну, але українські діти продовжують навчання. Сьогодні в усіх українських школах мав би пролунати останній дзвоник, який символізує закінчення навчального року і перехід учнів до наступного класу чи завершення навчання у школі. Однак цього року все відбудеться не так, як зазвичай.

Коли буде останній дзвоник-2023

Зазвичай він проводиться в останній день навчання, і в минулі роки останній дзвоник лунав в останню п’ятницю травня. Проте через тривалі відключення світла взимку навчальний рік 2023-2023 триватиме до 30 червня для 11-класників і до 1 червня для решти школярів.

Наприклад, столичний Департамент освіти радить вручити випускникам атестати до 21-23 червня, а провести останній дзвоник у п'ятницю 16 червня. Однак остаточний день проведення останнього дзвінка та формат заходу керівництво кожного освітнього закладу встановлює самостійно залежно від безпекової ситуації у регіоні.

Як пройде останній дзвоник 2023

Це свято завжди було важливою подією для учнів, учителів і батьків. Традиційне святкування передбачало урочисту лінійку, промови, виступи, вручення нагород, розважальні заходи тощо. Проте цьогоріч такий формат собі зможуть дозволити далеко не всі українські школи.

Залежно від близькості до зони бойових дій, а також від наявності в школі укриття шкільна адміністрація вибиратиме, як провести останній дзвоник — наживо чи онлайн.

У живому форматі захід можна організувати в школах, які мають укриття, куди мають спуститися школярі, батьки та вчителі, якщо під час заходу буде оголошено повітряну тривогу. З огляду на воєнний стан можна передбачати, що свято буде коротким і скромним, без особливих гулянь і точно без салютів.

Якщо ж останній дзвоник буде проводитись онлайн, школярам і батькам дадуть посилання на відеозустріч.

Традиційно під час останнього дзвоника випускникам вручають атестати. Однак цього року документи про здобуття освіти відразу отримають не всі випускники — адже сам останній дзвоник може відбутися раніше, ніж атестати будуть готові.

Окрім того, з метою безпеки щорічні традиційні ходи випускників у 2023 році, як і торік, буде скасовано.

Наприклад, у полтавських школах свято останнього дзвоника проводиться тільки в межах одного класу, а жодних урочистостей для випускників не планується, розповідає Бахмут IN.UA. У деяких закладах свято останнього дзвоника буде проведено онлайн, самі ж святкові заходи триватимуть 15-20 хвилин. Утім, не виключають і можливість святкування в дистанційному форматі, якщо заклад проводитиме урочистості онлайн.

Харківським випускникам цього року також рекомендують останній дзвоник святкувати в онлайн-режимі. Вручення атестатів про здобуття загальної середньої освіти рекомендують здійснюватися з урахування максимальних заходів безпеки, тобто в укриттях.

Що ж стосується самого випуску, то під час ефіру національного телемарафону заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко розповів, що у цьому навчальному році школи самостійно зможуть вирішувати, чи дозволяти проведення випускних вечорів.

«Відповідно до постанови 711 від 24 червня 2022 року під час дії режиму воєнного стану навчальний рік в Україні триває з 1 вересня 2022 року по 30 червня 2023 року. Тобто вже на розсуд військових адміністрацій кожного регіону в залежності від воєнно-політичної ситуації і безпекової ситуації всередині країни науково-педагогічна рада, засновники і військові адміністрації приймають остаточне рішення про закінчення цього 2022—2023 навчального року», — роз’яснив чиновник.

Вітренко при цьому уточнив, що на тих територіях, де навчання тривало онлайн, випускних швидше за все не буде, аби не наражати дітей, батьків і вчителів на небезпеку.

Раніше ми писали про 1 вересня в умовах війни: яким буде новий навчальний рік.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора