Догори
Дати відгук

Основні причини постійного відчуття голоду

Постійне відчуття голоду спричиняє неконтрольоване харчування, а це шлях до зайвої ваги.

2 хв на прочитання01 Липня 2021, 06:50
Основні причини постійного відчуття голоду Основні причини постійного відчуття голоду
Поділитись:

Чи дуже часто ви помічаєте, як запаси ваших харчових продуктів стрімко зникають із полиць? Відчуття голоду практично не зникає і причин цьому може бути безліч: від банальної спраги, до серйозних патологічних процесів. Розберемо детальніше, які ж основні причини появи цього стану. Адже постійне відчуття голоду спричиняє неконтрольоване харчування, а це шлях до зайвої ваги.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОЯВИ ГОЛОДУ НА ПОСТІЙНІЙ ОСНОВІ

Спрага: дуже поширеним явищем є те, що спрагу ми сприймаємо за голод. Ми їмо, поглинаючи зайві калорії, хоча насправді наш організм просто зневоднений. Тому щоб цьому запобігти, достатньо буде випити склянку води. І якщо почуття голоду все ще залишається з вами, можна перейти до їжі.

Обмеженість у калорійності: найпоширенішими причинами є відсутність звички снідати або надання переваги знежиреним харчовим продуктам. Щодо першого варіанту то доведено, що сніданок забезпечує організм енергією, а його відсутність безпосередньо впливає на працездатність і ймовірність переїдання за обідом і вечерею. Щодо знежирених продуктів, то користь від них дорівнює нулю.

Порушення функціонування певних органів: порушення, що можуть спричиняти відчуття голоду на постійній основі мають досить широкий різновид: гормональні (цукровий діабет, гіпертиреоз), стрес і психічні розлади, дефіцит вітамінів і мікроелементів.

Порушення режиму сну: коли ми спимо нерегулярно або часто прокидаємося це має свій істотний вплив на порушення функціонування ШКТ. У першу чергу за нестачі сну відбувається продукування гормону стресу — кортизолу в надмірній кількості. Кортизол стимулює відчуття голоду. Аби якнайскоріше усунути це відчуття на допомогу йдуть швидкі вуглеводи. Також відбувається порушення вироблення лептину. Це гормон, дефіцит якого організм намагається відновити новою порцією їжі.

Відсутність режиму харчування: тобто вживання всього підряд, із переважанням швидких вуглеводів, створення так званих інсулінових гойдалок. Так, після вживання, наприклад, солодощів, відбувається різкий стрибок цукру у крові, своєю чергою підшлункова залоза продукує інсулін, щоб цей цукор переробити. Глюкоза забирається м'язами, а інсулін залишається, тим самим викликаючи відчуття голоду через нестачу цукру.

ТАКТИКА

Важливо зрозуміти причину виникнення постійного голоду. Скоригуйте свій режим харчування. Харчуйтеся повноцінно, вчасно та насичено. Якщо це не розв'язує проблему, варто звернутися за консультацією до лікаря для обстежень.

Пам'ятайте, що поглинання зайвих калорій поступово руйнує організм.  Необхідно не зволікати та звернутися до спеціаліста, який встановить основну причину виникнення постійного голоду. Це дасть змогу запобігти ряду ускладнень і виключити серйозні патології.

Джерело: itmed.org 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.