Догори
Дати відгук

Онкохворим вакцинуватися проти COVID-19 не можна, а треба — експерти

Рекомендації розвинених країн виділяють пацієнтів з онкопатологією як пріоритетну групу для вакцинації.

3 хв на прочитання21 Лютого 2022, 16:40
Лікар Лікар
Поділитись:

Онкологічні захворювання, за даними дослідження глобального тягаря захворювань, є однією з головних причин, які спричиняють найбільшу смертність серед українців. Про це нагадала Ірина Сорока, завідувачка відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я на прес-брифінгу «Вакцинація онкопацієнтів від COVID-19: чому це необхідно?».

«За даними цього дослідження, у світі від онкологічних недуг померло понад 10 млн людей. Онкологічні захворювання зараз, у період пандемії коронавірусної хвороби, є фактором, який обтяжує перебіг COVID-19 і може стати причиною передчасної смерті», — зазначила вона.

Дані Національного канцер-реєстру свідчать про те, що в Україні у людей онкологічні патології виявляють на досить пізніх стадіях.

Найбільш розповсюдженими серед населення є рак легень, прямої та товстої кишки, передміхурової залози, молочної залози, матки.

Від 15 до 20 % всіх онкологічних патологій провокують інфекції. Серед них вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатитів B і С, а також вірус Епштейна — Барр.  

Люди, які мають онкологічну патологію, вразливі до коронавірусу SARS-CoV-2. У них занижена імунна відповідь, що пов’язано як із самим злоякісним новоутворенням, так і з тим впливом, який відбувається через терапію. 

«Чи можна вакцинуватися онкохворим? Відповідь дуже проста. Не просто можна, а потрібно!» 
— наголошує Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Національні рекомендації країн євроспільноти та інших розвинених країн виділяють пацієнтів з онкопатологією як пріоритетну групу для вакцинації. З весни 2021 року в Україні серед пацієнтів, які мають хронічну патологію, саме пацієнти з онконедугами також були визначені як пріоритетна група для вакцинації. 

До того ж в Україні, як і у багатьох інших країнах, як-от у Великій Британії, США тощо, саме для пацієнтів з онкопатологією до двох основних доз вакцини від COVID-19 рекомендована додаткова доза (третя), а також ревакцинальна (четверта). Ревакцинальна доза може бути введена щонайменше через 3 місяці від введення додаткової дози.

Федір Лапій наголосив тому, що таке рішення базується на даних щодо летальності від COVID-19.

«Близько 30 % випадків COVID-19, якщо у людини є супутня онкопатологія, закінчуються смертю.

Вакцинація для таких пацієнтів є безпечною, бо жодна з вакцин від COVID-19, яка доступна на сьогодні у світі, не містить живого вірусу. COVID-19 для онкохворих є особливо небезпечною інфекцією», — підкреслив він.

Експерт пояснив, що у пацієнтів, які лікуються від раку, імунна відповідь може бути не оптимальна. Тому в Україні були змінені рекомендації для онкохворих: їм рекомендовано отримати додаткову дозу до двох стандартних в схемі вакцинації. Додаткова (тобто третя) доза може бути введена щонайменше через 28 днів після другої. Оптимально її зробити до третього місяця від введення другої дози. Окрім того, рекомендована і бустерна, тобто ревакцинальна, четверта доза. 

Проте залежно від типу лікування онкохворого бувають випадки, коли вакцинацію потрібно відтермінувати. Це питання регулюється наказом МОЗ № 2070 щодо протипоказань до вакцинації. У документі є окремий розділ, що стосується щеплення пацієнтів з онкопатологією.

Нагадаємо, наразі в Україні доступні вакцини проти COVID-19 чотирьох виробників безоплатно для населення.

Також ми розповідали, які аналізи варто зробити під час та після COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.