Догори
Дати відгук

Залізниця — один із найбільш екологічних видів транспорту: сьогодні День залізничника

Звичайний пасажир може допомогти з вирішенням завдань модернізації та покращення екологічного стану Укрзалізниці.

1 хв на прочитання04 Листопада 2023, 14:21
Колаж: GreenPost Колаж: GreenPost
Поділитись:

Залізниця вважається одним з найбільш екологічних видів транспорту, адже для доставки тієї ж кількості вантажів і пасажирів знадобилось би кілька десятків чи навіть сотень великих автомобілів, які витратили б значно більше пального. На залізниці не буває заторів.

Однак екологічна ситуація на Укрзалізниці є досить складною. Залізничний транспорт впливає на довкілля за рахунок викиду шкідливих речовин, утворення небезпечних відходів, порушення природних ландшафтів, забруднення ґрунту, води і повітря. Особливо небезпечними є аварії на залізницях, які можуть призвести до масштабних катастроф і загрози для здоров’я людей і тварин.

Задачі з модернізації та покращення екологічного стану Укрзалізниці має вирішувати її керівництво та держава. Проте і звичайний пасажир може зробити свій внесок у цю справу та підвищити свою екологічну свідомість.

Варто лише дотримуватись наступних правил поведінки: 

  • Не викидати з вікон вагонів сміття, а користуватися спеціальними урнами чи контейнерами для збору відходів.
  • Купувати електронні квитки замість паперових або використовувати багаторазові проїзні документи. Таким чином можна зменшити споживання паперу і зберегти лісові ресурси, а також зручніше контролювати свої поїздки.
  • Надавати перевагу залізниці, а не автомобілю, коли це можливо. Це знизить загальну кількість викидів вуглекислого газу й інших парникових газів, які спричиняють зміну клімату та глобальне потепління, а крім того, можна зекономити гроші на паливо.

Також ми розповідали, що екологічні критерії до предмету закупівлі — це ваші можливості, а не ваш обов’язок: хто виграє від цього рішення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.