Догори
Дати відгук

Новорічний стіл: вибираємо червону ікру

Заплатити в будь-якому разі доведеться дорого, але це ще не гарантує якості.

3 хв на прочитання22 Грудня 2021, 23:35
Поділитись:

Як відрізнити справжню червону ікру від підробки? Найправильніший, справжній, натуральний продукт — це той, у якому лише два компоненти: ікра та сіль. Про це OBOZREVATEL розповіла голова правління асоціації «Споживча довіра» Олена Куликова. Вона з жалем констатує, що за останні роки таку ікру на наших прилавках складно знайти, хіба що купити на вагу у спеціалізованих магазинах.

Олена Куликова рекомендує при купівлі ікри, передусім треба звернути увагу на те, щоб так було якнайменше консервантів. Допустимий за стандартом консервант — сорбінова кислота.

Важливий і термін придатності.

«Нерест лососевих відбувається з липня по вересень, і якщо на баночці стоїть дата виробництва в межах цього періоду, ми розуміємо, що у нас свіжа ікра. Не страшно навіть, якщо написано, що вона виготовлена із замороженої сировини, бо є багато підприємств, які виловлюють рибу і одразу її заморожують, а потім із неї роблять ікру», — пояснює експерт.

Також вона радить, купуючи ікру, орієнтуватися на ціну.

«Не женемося за дешевизною. Ми повинні розуміти, що ікра риби, яка вирощена штучним шляхом, наприклад форель, буде дешевшою, в середньому 1400 грн за кілограм. Якщо це дика риба, наприклад горбуша, то кілограм ікри може коштувати близько 2000 грн за кілограм. Нерка — найдорожча риба, там ціна близько 2500 грн. Якщо ікра коштує в цих межах, то, по суті, це нормально. Дуже дешеву не варто купувати», — рекомендує експерт.

«Чому» додає до цього ще кілька порад.

  • На маркуванні на банці має бути не просто напис «ікра лососева», а конкретно вказано, від якої риби її отримано — горбуші, нерки, форелі або кети.
  • У списку складових компонентів має бути не більше одного консерванту. І головне, щоб це не був уротропін, на упаковці його позначають Е239. Якщо ви не знайшли ніяких консервантів, то в цьому випадку на банці повинен бути напис «пастеризована ікра». Це означає, що було застосовано нову методику знезараження. При ній банки, в які запаковують ікру, піддають обробці парою при температурі до 600 °С.
  • Наявність у списку інгредієнтів цього делікатесу молока, желатину або яєць означає, що перед вами штучний продукт, а ніяк не натуральний. Вигляд у такої ікри дуже красивий — це рівненькі червонуваті кульки, де немає вічок зародків. Такі кульки важко лопаються і мають різкий оселедцевий присмак.
  • Виробник може переборщити з додаванням рослинної олії в продукт. Тоді під склом ви побачите жирні крапельки. А ось при економії олії у банці можна виявити завелику кількість розсолу. В ідеалі ікринки повинні мати однаковий розмір, бути обов'язково цільними, без вм’ятин на бочках, і щільно лежати одна до одної.

Також ми писали, що робити, щоб було не лише дорого, а й якісно: як вибрати продукти для новорічного столу і скільки це коштуватиме.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Одещині спалах АЧС
На Одещині - спалах АЧС
1 хв на прочитання10 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне / poradnica.com.ua
Батькам дітей із особливими потребами компенсуватимуть витрати на асистента: у Львові затверджено новий порядок
1 хв на прочитаннягодина тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання2 години тому
Державна екоінспекція змусила порушників компенсувати шкоду за вирубку дерев на Миколаївщині. Фото ілюстративне
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання4 години тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання6 годин тому
МОЗ закликає українців вживати антибіотики тільки за призначенням лікаря
1 хв на прочитання6 годин тому
Запорізька АЕС вдруге за тиждень на межі блекауту
1 хв на прочитання7 годин тому