Догори
Дати відгук

Носіння маски на вулиці, штрафи та соцдистанція: заява МВС, МОЗ та думка епідеміолога

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що штрафуватимуть за відсутність захисної маски на вулиці тільки тих громадян, які є злісними порушниками.

3 хв на прочитання24 Березня 2021, 11:38
Носіння маски на вулиці, штрафи та соцдистанція: заява МВС та думка епідеміолога Носіння маски на вулиці, штрафи та соцдистанція: заява МВС та думка епідеміолога
Поділитись:

Інформація про необхідність у "червоних" зонах носити маски на вулиці постійно, включно в парках і скверах під час прогулянки, обурила багатьох українців. Адже люди в основному вдівали маски в громадських місцях. 

За словами заступника директора департаменту МВС комунікацій зі ЗМІ Ярослава Тракало, робота правоохоронців не буде спрямована на покарання або штрафування громадян.

 "Це буде профілактична робота, людям будуть роз'яснювати, що є відповідна постанова Кабміну. Поліція буде пояснювати людям, що це небезпечно для оточуючих і для них самих", – розповів він в коментарі сайту "Сьогодні" .

При цьому він підкреслив, що злісним порушникам, які не будуть погоджуватися надіти маску, будуть виносити або постанови, або протоколи.

"Якщо протокол виноситься на місці, то 170 грн штраф. А якщо постанова, то 17 тисяч гривень. Постанова виноситься, якщо порушення зафіксовано в громадському транспорті або державній установі", – підкреслив він.

У МОЗ підкреслили, що масковий режим повинен дотримуватися в “червоних” містах в громадських місцях тоді, коли немає можливості дотримуватися соціальної дистанції.

“Якщо в парках і на вулицях” червоної “зони людина дотримується необхідну дистанцію з іншими, то від нього не вимагатимуть одягати маску”, – заявили в МОЗ.

В той же час лікар-епідеміолог Андрій Александрін каже, що підтримує рішення носити маски в місцях скупчення людей та закритих громадських приміщеннях. Однак, на його думку, носити маску в парку, коли людина прогулюється з дитиною, немає сенсу. Головне — триматися на дистанції від інших. 

«Зараз покращується погода. Як з такою погодою ходити в масці? Роль держави — не обмежувати свободу населення, а створити ефективні інструменти, які люди будуть виконувати. В інших країнах біля входу до магазину людині дають одноразову маску, ось тому там і дотримуються обмежень», — каже Александрін.

За словами епідеміолога, ризик зараження на вулиці значно менший, ніж у зачинених приміщеннях. Якщо на вулиці людина не підходить близько до інших, то вона не наражає себе на небезпеку.

«На свіжому повітрі частинки вірусу, які виділяє хвора людина, розсіюються, і вже не буде такої концентрації інфекції, що може заразити іншого», — пояснює Андрій Александрін.

Всесвітня організація охорони здоров’я теж рекомендує носити маски поза приміщеннями, якщо немає змоги дотримуватися дистанції щонайменше в один метр.

Нагадаємо, коронакриза поволі поглинає області України. Епідеміологи говорять, що за рік пандемії коронавірус став небезпечнішим та агресивнішимТепер хвороба призводить до ще тяжчих змін в організмі, ніж на початку пандемії. 

Вже вісім областей України потрапили до "червоної" зони.  Станом на 22 березня у червоній зоні перебувають Київ та Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Київська, Одеська, Сумська, Чернівецька області.


 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання2 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання3 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання5 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому