Догори
Дати відгук

Ніс над маскою — шлях до COVID-19: стережіться тих, хто так робить

2 хв на прочитання04 Жовтня 2020, 16:00
Фото: Sam Frost/The Guardian Фото: Sam Frost/The Guardian
Поділитись:

Сучасність і адаптивний карантин внесли певні корективи щодо того, що має бути у нас в сумці завжди і як ми маємо убезпечитися від коронавірусу. В першу чергу мова йде про засоби індивідульного захисту від COVID-19.

Маски - чи не найперший аксесуар сьогоднішнього гардеробу у більшості країн світу. Проте способи носіння масок часто нівелюють її ефективність проти розповсюдження.

Основна функція маски для обличчя - захистити інших людей від ваших респіраторних крапель, пише The Guardian.  І натягування маски тільки на рот, коли ніс "сторчить" поза — чи не найпоширеніший спосіб носіння в громадських місцях в Україні.

"Прикривши рот, ви не розповсюджуєте краплі, які утворюються при розмові або кашлі. Але ви все одно будете видихати більш дрібні частинки через ніс", - ідеться у матеріалі. 

Також небезпечним є носінням маски в будь-яких інших варіаціях, ніж закриваючи ніс і рот. Зокрема,  вирізання отвору в масці  знижує її ефективність, а носіння на бороді  — збільшує  ризик поширення мікробів на зовнішній стороні маски, яка торкається обличчя. 

Фото: Sam Frost/The Guardian

Не захищає від інфекції і носіння шарфів. Як ідеться у матеріалі, розмір крапель, про які варто турбуватися, становить 100 мікрометрів (1 мкм = 0,001 мм) або менше, а товщина людської волосини становить близько 60 мікрометрів. Якщо ви порівняєте це з розміром отворів у вашому шарфі, ви швидко зрозумієте, носіння шарфу для захисту не спрацює.

Саме тому тканинна маска має бути зроблена зі зручного і "дихаючого" матеріалу.  А також складатися як мінімум з двох шарів тканини.

До слова, шість порад від лікаря, який перехворів COVID-19.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.