Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ніколи не пізно: науковці з'ясували, що відбувається з тривалістю життя після відмови від куріння

Ніколи не пізно: науковці з'ясували, що відбувається з тривалістю життя після відмови від куріння

Ось як виглядає різниця в очікуваній тривалості життя між колишніми курцями, нинішніми курцями і тими, хто ніколи не курив.

4 хв на прочитання19 Лютого 2024, 16:06
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Незалежно від того, в якому віці людина кидає курити цигарки — вона, швидше за все, додасть років до тривалості свого життя. Про це свідчить новий великий аналіз, проведеним дослідниками з Канади та Норвегії, розповідає ScienceAlert.

«Відмова від куріння до смішного ефективно знижує ризик смерті, і люди можуть пожати плоди цього напрочуд швидко», — каже науковець у галузі громадського здоров'я Прабхат Джа з Центру глобальних досліджень у галузі охорони здоров'я Unity Health Торонто.

Якщо курець може утриматися від звички, що викликає сильне звикання, до десяти років, то, за словами Джа та його колег, він може сподіватися прожити майже стільки ж, скільки й той, хто ніколи в житті не брав до рук цигарки.

Автори дослідження також пояснюють, що якщо людина будь-якого віку припиняє курити менш ніж на три роки, вона потенційно може запобігти втраті 5 років життя. Якщо людина може відмовитися від куріння на десять років, вона потенційно може запобігти втраті десяти років життя.

Що в молодшому віці курець зважиться на таку зміну, то більший виграш отримає в загальній тривалості свого життя.

Багатообіцяючі результати були отримані в результаті спостережень, проведених у Норвегії, Великій Британії, США та Канаді. Протягом 15 років науковці відстежували стан здоров'я майже 1,5 млн дорослих, які проживають у цих країнах із високим рівнем доходу. Дослідники з Центру глобальних досліджень охорони здоров'я в Канаді й Арктичного університету Норвегії проаналізували ці дані щодо ризиків куріння.

Курці, які брали участь у дослідженні, віком від 40 до 80 років, втратили в середньому від 12 до 13 років життя порівняно з тими, хто ніколи не курив. Однак люди, яким вдалося покинути курити протягом десяти років, схоже, майже нівелювали ризики смертності від усіх причин, пов'язаних із їхньою старою звичкою.

Ризик смерті від хвороб, безпосередньо пов'язаних із курінням, таких як інсульт, зупинка серця чи рак, також значно знизився.

«Багато людей вважають, що кидати курити вже занадто пізно, особливо в середньому віці. Але ці результати спростовують цю думку. Ніколи не пізно, вплив є швидким, і ви можете зменшити ризик основних захворювань, що означає довше і якісніше життя», — каже Джа.

Нинішні результати підтверджуються попередніми обсерваційними дослідженнями, в яких переваги відмови від куріння були пов'язані зі значним збільшенням тривалості життя, іноді додаючи до десяти років загалом.

Джа та його колеги отримали подібні цифри, використовуючи велику когорту.

Їхні результати не означають, що наслідки куріння повністю зворотні. За словами дослідників, ризик смерті від легеневих захворювань серед колишніх курців не був настільки значним, як серед інших захворювань, що «відображає довготривале незворотне пошкодження дихальних шляхів».

Проте відмова від куріння все ще залишається найкращим доступним варіантом поліпшення здоров'я і функції легень серед курців.

Наприклад, якщо людина старше 40 років кине курити на десять років, вона може потенційно запобігти 8 рокам життя, втраченим через рак, свідчать результати дослідження. Це означає, що вони лише на чотири роки «відстають» від тих, хто ніколи не курив, у цій категорії ризику.

Деякі попередні дані свідчать, що після десяти років некуріння ризик захворіти на рак легень буде вдвічі меншим, ніж у некурців аналогічного віку. Через два десятиліття ризик серцевого нападу чи інсульту може зрівнятися з ризиком людини, яка ніколи не курила.

Нинішні результати свідчать про те, що такі переваги можуть бути реалізовані навіть раніше.

«Допомога курцям у відмові від куріння є одним із найефективніших способів суттєво покращити здоров'я. Це можна робити з турботою, без осуду чи стигми, визнаючи, що цигарки спроектовані так, аби викликати сильну залежність», — каже Джа.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання6 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора