Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Лише 5,5 % курців знає, що цигарки містять цукор: навіщо його додають і як він впливає на здоров’я

Лише 5,5 % курців знає, що цигарки містять цукор: навіщо його додають і як він впливає на здоров’я

Цукор — це натуральний компонент тютюну, який також часто додають у тютюн у процесі виробництва.

3 хв на прочитання30 Січня 2023, 14:17
Поділитись:

Важко відмовитись від цукру, бо цукор є всюди. Cloudy нагадує, що є очевидні продукти, які містять цукор, такі як кока-кола, шоколад, цукерки, печиво, тістечка, пудинг, желе та пластівці. Але чи знаєте ви, що у вашій їжі теж є прихований цукор? Цукор також можна знайти у тютюні. Уникнути цукру складно. Цукор — це натуральний компонент тютюну, який також часто додають у тютюн у процесі виробництва.

Зазвичай повідомляється, що доданий цукор служить як ароматизатор/оболонка та зволожувач. Однак цукор також сприяє палінню тютюну, оскільки він генерує кислоти, які нейтралізують різкий смак і вплив тютюнового диму на горло. Крім того, солодкий смак і приємний запах карамелізованого цукру особливо цінуються курцями-початківцями. На основі цукру виробляють ацетальдегід, який викликає звикання і діє синергетично з нікотином у гризунів. Окрім цих продуктів піролізу, що збільшують споживання, багато токсичних (у тому числі канцерогенних) сполук диму утворюються з цукрів. Зокрема, цукри підвищують рівень формальдегіду, ацетальдегіду, ацетону, акролеїну та 2-фурфуролу у тютюновому димі.

Дослідження 2018 року показує, що дуже небагато курців знають, що до цигарок додають цукор, аби зменшити різкість диму, і що доданий цукор також збільшує токсини в цигарковому димі. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nicotine and Tobacco Research.

Провідний дослідник Ендрю Зайденберг, докторант у галузі охорони здоров'я Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл, говорить, що крім збільшення кількості шкідливих хімікатів у димі, добавка цукру також збільшує потенціал куріння, що викликає звикання.

У ході опитування було вивчено 4350 дорослих курців цигарок, залучених до Amazon Mechanical Turk у рамках онлайн-експерименту з реклами електронних сигарет. Наприкінці анкети було поставлено два питання: «Чи доданий цукор до цигарок?» і «Додавання цукру до цигарок збільшує кількість токсинів у цигарковому димі. Ви коли-небудь чули про такий ефект додавання цукру до цього дослідження?»

Дослідження показало, що лише 5,5 % знали, що цукор було додано до цигарок, і лише 3,8 % опитаних знали, що доданий цукор збільшує токсини в димі. Білий оброблений цукор, що міститься у кожній цигарці, також викликає звикання.

Повідомляється, що сигарети – єдиний продукт, на контейнерах/коробках якого не потрібно вказувати інгредієнти.

Ці дослідники розробляють повідомлення для громадськості про додавання цукру до сигарет, щоб продовжувати підвищувати поінформованість про небезпеку куріння сигарет.

Лікар-терапевт Віталій Соткін додає, що багато дівчат курять, аби менше їсти та худнути. Проте насправді цукор додають не лише у цигарки, а й у тютюн для кальяну.

«І роблять це для того, щоб якомога більше зменшити жорсткість диму і не дерло горло, ніби куриш дідусів тютюн, що залишився з 45 року. Ось тільки цукор при згорянні виділяє ацетальдегіт та збільшує загальну концентрацію токсичних речовин, що наближає курця до раку легені. А рак легень у кожного 7-8 курця», — підкреслює лікар.

Також ми розповідали про те, що гірше за куріння, наркотики й незахищений секс: 7 чинників, які підвищують ризик смертельних захворювань.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.