Догори
Дати відгук

Несолодкі продукти, які насправді різко підвищують цукор у крові

Через них в організмі можливі порушення, результатом яких стає розвиток діабету 2 типу.

2 хв на прочитання15 Серпня 2023, 10:10
Поділитись:

За словами ендокринолога Оксани Міхалевої, різкому підвищенню рівня цукру в крові сприяють продукти, яким притаманний високий глікемічний індекс – вони далеко не завжди солодкі.

В інтерв’ю лікаря Оксани Міхалевої було перераховано несолодкі продукти, що різко підвищують цукор у крові. Зазвичай такими продуктами називають очевидні солодощі – цукерки, білий шоколад, торти, печиво, здобна випічка. Але Михальова пояснила: коливання рівня цукру в крові пов’язані, перш за все, з глікемічним індексом (ГІ) їжі – якщо він високий, отже, після з’їденого продукту вміст глюкози у крові незабаром зросте.

Лікар підкреслила, що часте споживання продуктів із високим ГІ негативно впливає на ендокринну систему, роботу підшлункової залози. В організмі можливі порушення, результатом яких стає розвиток діабету 2 типу.

«Регулярне вживання продуктів із високим глікемічним індексом може порушити обмін речовин. Також такі продукти провокують почуття голоду та активують набір жиру», – попередила Михальова.

Медик зауважила, що високим глікемічним індексом можуть мати, крім різних солодощів, і несолодкі продукти – наприклад, борошняні вироби з білого пшеничного рафінованого борошна, той же хліб. Також підвищує цукор у крові білий шліфований рис.

Деякі овочі після певної обробки також набувають високого ГІ. Приклад – відварені морква та буряк, картопля у стані пюре.

«Завжди бажано робити вибір у бік продуктів із низьким глікемічним індексом – вони містять клітковину, вітаміни та мінерали, не так суттєво, плавно підвищують цукор у крові», – поділилася думкою фахівець.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Реформа Довкілля ЕкоЗагроза Екологічні збитки
ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля: Реформа Державної екологічної інспекції України
3 хв на прочитання13 хвилин тому
Пам’ятка археології Взяли під охорону Заповідник
На Закарпатті пам’ятку археології «Стоянка печерна» взяли під особливу охорону
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
5 велетнів: рослини з найбільшим листям для акценту в квітнику (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: «Здорові люди»
Сезон грилю у розпалі: топ рецептів для відпочинку на природі
10 хв на прочитання6 годин тому
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Пора звільнити морозилку: топ-7 простих рецептів випічки із замороженими ягодами
9 хв на прочитанняВчора