Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Небита жінка — що коса неклепана»: трішки про український вимір Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками

«Небита жінка — що коса неклепана»: трішки про український вимір Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками

В Україні росте кількість звернень до поліції, але це пропонують розцінювати як позитивне явище.

5 хв на прочитання25 Листопада 2021, 15:31
Домашнє насильство Домашнє насильство
Поділитись:

25 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Сьогодні також стартує міжнародна акція «16 днів проти насильства». Її мета — нагадати кожній жінці, що вона не повинна терпіти насильство в жодному прояві, а також привернути увагу суспільства до проблеми насильства над жінками, продемонструвати масштаби проблеми та розповісти про методи протидії.

Тим більше тема домашнього насильства значно загострилася у всьому світі після початку введення обмежувальних заходів, покликаних зупинити пандемію COVID-19, і Україна не стала винятком.

Як відомо, насильство може набувати різних форм. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству») перераховує ці форми:

  • фізичне насильство — вчинення будь-яких правопорушень насильницького характеру, включно із залишанням у небезпеці та ненаданням допомоги людині, котра перебуває в небезпечному для життя стані;
  • сексуальне насильство — будь-які правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, зокрема вчинені стосовно дитини або в її присутності;
  • психологічне насильство — це не лише словесні образи, погрози, приниження тощо, а й переслідування, залякування, «інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи»;
  • економічне насильство — умисне  позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації, заборону працювати, примус до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Переважною більшістю жертв домашнього насильства залишаються жінки.

Однак держава не залишила їх наодинці з цією проблемою.

Символом боротьби з усіма формами насильства над жінками є біла стрічка. Саме тому перший мобільний застосунок в Україні для захисту жінок і дітей від домашнього насильства називається WhiteRibbonUA. Завантажити його можна з AppStore aбо Google Play на будь-який смартфон.

Застосунок забезпечує прямий зв'язок із поліцією, а також містить усі номери телефонів для екстреного виклику та має можливість пошуку найближчого центру підтримки, поліцейського відділку або служби екстреної допомоги.

Основні функції WhiteRibbonUA:

1) екстрена допомога жертві;

2) ведення обліку фактів;

3) надання інформації для виявлення ознак домашнього насильства.

Окрім того, в Україні за телефонним номером 1547 цілодобово діє безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. Фахівці на гарячій лінії завжди готові надати психологічну підтримку, консультацію та зареєструвати звернення до державних органів.

Також в Україні працюють центри допомоги жертвам домашнього насильства, куди можна звернутися.

Слід зазначити, що суспільні настрої в Україні поступово змінюються: насильство щодо жінок дедалі менш вважається припустимим, і приказка «небита жінка — що коса неклепана» практично вийшла з ужитку. Проте поки що далеко не всі жінки готові захищати свою гідність, а іноді й здоров’я та навіть життя.

«Найстрашніше, мабуть, те що жінки можуть впадати у стан заціпеніння на роки, та можуть бути не в змозі піти від того, хто їх кривдить. Є певні стадії, коли жертви просто виправдовують кривдника, роками нашаровують ці образи, проковтують біль, піддаються маніпуляціям та бояться наслідків»,написала у Фейсбук відома українська співачка ONUKA.

Вона вважає насильство проти жінок наслідком гендерної нерівності.

«З роками жіноче слово стає сильнішим, набуває певної ваги. А деякі чоловіки не можуть із цим змиритися у звязку з консервативністю, заангажованістю, переконаннями. На щастя, більшість держав, у тому числі Україна, включили принцип недискримінації, як це сформульовано в міжнародних документах з прав людини, у своє внутрішнє законодавство (Конституція України, Закони України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та інші)», — переконана ONUKA.

Заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко під час брифінгу в «Укрінформ» зазначила, що на сьогодні відстежується стала тенденція збільшення кількості випадків звернення до поліції про вчинення домашнього насильства. Катерина Павліченко навела цифри: за 10 місяців цього року поліція отримала понад 267 тис. заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства, що на 53 % (тобто у півтора раза) більше, ніж за 10 місяців минулого року. Також порівняно з аналогічним періодом минулого року на 50 % збільшилася кількість адміністративних протоколів, складених на кривдників, на 15 % більше термінових заборонних приписів винесено поліцією та на 9 % більше кривдників сьогодні перебуває на обліку в Національній поліції.

Голова офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов переконаний, що збільшення статистики звернень до через випадки домашнього або гендерноорієнтованого насильства варто сприймати як позитивне явище, бо це свідчить про те, що суспільство стає дедалі більш обізнаним про необхідність розкриття такої інформації та її обговорення.

«Цифри начебто ростуть, але вони показують винятково те, що суспільство України готове нарешті цю тематику обговорювати й піднімати», — сказав Стен Ньорлов.

Також ми розповідали, чому чоловіки не розуміють жінок: психологія та статистика.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання4 години тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитаннягодина тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання2 години тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання3 години тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання5 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання6 годин тому
Які поживні речовини зберігаються довше під час консервації, ніж у свіжому продукті
1 хв на прочитання7 годин тому
Сметанне печиво — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому