Риба, яка плаває давно, вікова та велика, наприклад тунець, накопичує солі важких металів, і не лише ртуть. І за регулярного використання в раціоні вона може бути джерелом інтоксикації.
Інтоксикація спричиняє швидку стомлюваність, у людини знижується працездатність, падає імунітет.
Крім цього, порушується робота печінки, яка є основним органом детоксикації. Ферменти менш ефективно виводять з організму накопичені метаболіти, формується оксидативний стрес, коли клітини ушкоджуються через окислювальні процеси. Також на цьому фоні підвищується ризик виникнення в організмі будь-яких інших патологічних процесів, наголосила лікар.
Найкраще вживати м’ясо тунця якомога рідше, а замість нього віддавати перевагу безпечнішим сортам риби. Дієтолог радить вживати невелику за розмірами рибу – за свій життєвий цикл вона не накопичує солі важких металів у великих кількостях.
Це має насамперед відноситься до всіх видів тріскових риб, вони найкорисніші.