Догори
Дати відгук

Цією водою посуд мити не можна і вмиватися небажано: як, скільки і навіщо пити воду

Якщо головний мозок втрачає буквально 3% води, то вже починає потерпати.

11 хв на прочитання09 Серпня 2020, 16:26
Поділитись:

Воду пити треба. У цьому пункті сходяться всі – адже якщо без їжі людина може прожити до 45 діб; то без води – від 3 до 10 діб. А от скільки і якої води потрібно пити… Тут уже думки починають розходитись. Тому GreenPost вирішив розібратися в цьому питанні, запросивши до розмови косметолога Ірину Попову та біолога, бактеріолога, нутриціолога Анну Мельник.

Чому важливо пити воду?

«Тому що всі процеси в організмі відбуваються в розчинах», – нагадує Анна Мельник. І додає: якщо головний мозок втрачає буквально 3% води, то вже починає потерпати. Тому коли бракує 1-2%, то організм починає швиденько витягувати воду – із м'язів, із кісток, щоб ми не постраждали, щоб організм не загинув. І тоді порушуються всі процеси в організмі. Починаються проблеми, такі як закрепи, сухість шкіри тощо.

«У мене є прилад, яким я перевіряю стан здоров'я – він прикладається до поверхні руки, – розповідає вона. – І коли людина дуже мало п'є, я це бачу по тому, що шкіра втягує воду – коли я зволожую шкіру для контакту, за секунду води вже немає. Я запитую: "Скільки ви п'єте води?" – "Ой, та я не люблю..." Одна моя пацієнтка прийшла через місяць, я починаю повторювати те саме – і бачу нормальну реакцію. Запитую: "Ви почали пити воду?" – "Намагаюся..." Трішки вона збільшила кількість води – і шкіра перестала так жадібно вбирати».

Утім, не лише лікар, а й косметолог скаже, що воду треба пити – бодай для того, щоб шкіра була пружною.

Скільки варто пити води

Поради  пити більше можуть викликати внутрішній опір – адже і наші далекі предки в печерах мусили вміти довго обходитися без води, і наше старше та середнє покоління на фізкультуру пляшечки з водою не брало (через відсутність у побуті цієї самої пляшечки), а проте людство досі живе і б’є усі демографічні рекорди. Та й бездумне намагання «виконати план» із пиття води може завдати шкоди – адже нирки можуть мати окрему думку з цього питання…

Анна Мельник нагадує: загальноприйнята добова норма води становить 30 мл на кг ваги. Якщо людина важить 60 кг, то це відповідно 1800 мл. Але влітку, у спеку, потрібно пити 50 мл на 1 кг, бо з потом, диханням втрачаємо набагато більше, коли організм охолоджується.

«Якщо людина не займається важкою фізичною працею під палючим сонцем, не працює десь на пляжі чи на городі постійно, то це нереально – випити 2 л, якщо ти не пітнієш весь час», – говорить Ірина Попова.

Проте вона не закликає штучно викликати пітніння, щоб примусити себе пити більше: «Піт – це реакція на перегрівання організму. Навіщо навмисно перегріватися? Людський організм розрахований на важку працю, але якщо моя робота офісна або кабінетна, то для чого мені пітніти?»

Але не треба примушувати себе пити якнайбільше. Якщо випити більш ніж 6 л води, то можна навіть померти, нагадує Анна Мельник

«Був випадок, коли людина випила 10 л протягом 8 годин та померла від набряків»,
– розповідає вона.

Окрім того, не слід пити більше 2 л гіпертонікам. Краще взагалі пити воду часто, маленькими порціями.

Але є велика кількість людей, здебільшого зрілого віку, з підвищеним тиском, «на таблетках» та з набряками, які майже не п'ють води.

«Та що менше вони п'ють, то більші набряки, – пояснює Анна Мельник. – Замкнуте коло. А все тому, що води справді бракує й організм її починає «запасати». Таким людям я би радила збільшити кількість води. Але поступово, потроху, та саме чистої води, замість чаю, кави та напоїв».

Вода чи просто рідина?

Чи входять у ці умовні 2 л чай, кава, компот, капучіно тощо? Якщо виходити з того, що людині потрібно 1800 мл води на добу, то з них приблизно 700-800 мл має бути чистої води, запевняє Анна Мельник. І слід враховувати, що з супів, узварів тощо організм воду «добуває», втрачаючи якусь частину енергії. А такі напої, як міцний чай, міцна кава сушать, витягують воду з клітин.

«Мені подобається порада, що на кожну чашку кави треба дві чашки води, аби нейтралізувати, відновити баланс в організмі», – говорить Ірина Попова. І додає: вода має бути основним напоєм – не чаї, не компоти чи соки.

Про воду з крану та бювету

Вода в крані просто технічна, говорить Анна Мельник. 

«Коли я працювала в баклабораторії, був такий смішний момент: ми "сіяли" воду – перевіряли на бактерії. Зайшла лікарка з хімічної лабораторії і запитала: "Та що ви там шукаєте? Ми хімічний аналіз робили, ваші бактерії там не виживуть"»,
– розповідає вона.

Є люди, які відстоюють воду з крана, вірячи, що таким чином роблять її придатною до пиття.

«Осад, видимий оку, максимально безпечний: це якісь шматочки іржі з труб, і якщо вони потрапляють в організм, то транзитом виходять, – говорить Анна Мельник. – Найгірше – це розчини, їх із води не прибереш. І коли нашу воду перевіряли німці, вони говорили, що цією водою посуд мити не можна і вмиватися небажано. Тому про "пити" навіть не йдеться».

Що ж до води з бюветів, то ця опція доступна не в кожному населеному пункті, але за умови наявності бактеріологічного контролю вона краща за воду з крану, вважає Анна Мельник. Принаймні готувати на ній можна.

Коли пити воду?

Здавалось би, питання висмоктане з пальця: коли відчуєш спрагу. Але з цим не все так просто – адже у більшості з нас природні звички притлумлені або просто знищені вихованням. Багато хто з нас звик обід чи вечерю закінчувати чаюванням, хоча дієтологи давно проти цього заперечують.

Анна Мельник радить пити воду хвилин за 5-10 до їди.

«Можна пити воду і в процесі, так само із супів та компотів вона засвоюється добре, – говорить вона. – Їжу краще не запивати, тому що розбавляється шлунковий сік і сповільнюється травлення».

Традиційне чаювання нутриціолог пропонує влаштовувати хвилин через 40 після їди.

Яку воду пити?

У дитинстві нам здавалося, що будь-яка вода – це просто вода, Н2О, про що тут говорити. Однак виявилося, що вода буває дуже різна, і це не лише маркетинговий хід.

Анна Мельник радить пити воду очищену, без газу – як подобається: за допомогою фільтру, методом зворотного осмосу тощо. Бутильована є дещо гіршим варіантом, бо, як відомо, вода довго зберігатися не може. Тому, хоч це офіційно не доведено, вона може містити мікродози антибіотиків.

«Оскільки в воді гарно розмножується все живе, це живе доводиться чимось убивати, – говорить Ірина Попова. – Вода в офісах зазвичай має солодкуватий або солодкаво-гіркуватий присмак, якого не має жива, колодязна вода».

Анна Мельник відкидає аргумент, що виробники бутильованої води не стали би додавати в неї антибіотики, бо це дуже дорого. 

«Коли я працювала під час наукового експерименту на птахофабриці, то на пташник, у якому 20000 курчаток, приносили 2-3 кг антибіотиків на день – просто профілактично роздати пташечкам»,
– розповідає вона.

А от мінеральну воду (якщо це не природна питна вода на кшталт «Миргородської» чи «Моршинської») Анна Мельник радить підбирати на консультації з дієтологом чи іншим фахівцем, тому що вони можуть підвищувати чи знижувати кислотність шлунку, впливати на нирки.

Є думка, що вода повинна містити кальцій, інакше вона вимиває все з організму. «Якщо ви захочете отримати мінерали, вітаміни абощо – беріть і їжте їх, – говорить Анна Мельник. – А воду потрібно пити максимально чисту».

Про живу і мертву воду

Ми зараз говоримо не про ту живу і мертву воду, яка фігурує в народних казках. Анна Мельник говорить, що зазвичай ми дивимося на воду з погляду неорганічної хімії (водень і кисень, H2O), але інша наука – біофізика – має кластерну теорію будови води.

«Тобто вода формується в кластери, надмолекулярні структури, – розповідає Анна Мельник. – Є кластери живої води, джерельної, а є кип'яченої, двічі кип'яченої тощо. Тала вода – жива: там кластери, які несуть інформацію "життя", "пробудження". Ця вода стимулює життєву енергію. 

Коли я працювала експертом із кішок, було таке, що люди хочуть кошенят, а кішка не думає про це, – я їм радила для стимуляції тічки кидати маленький кубик льоду у питну воду».

Анна Мельник радить після купівлі бутля води кинути туди буквально кубик льоду – і починається структурування води.

Про шкоду кип’яченої води

Оскільки про її користь знають начебто всі (кип’ятіння вбиває всі можливі палички та бактерії), то треба додати і про те, що і корисні властивості вона при цьому втрачає. Що правда, це не робить суп чи компот шкідливим – відвари овочів або фруктів не дорівнюють просто кип’яченій воді. У східній медицині є навіть методи лікування кип'яченою водою. Але, наливаючи воду в чайник, краще налити стільки, скільки потрібно на чай. Чому?

При кип'ятінні кластери води розбиваються, говорить Анна Мельник. Вода, яку кип'ятили двічі, – це дуже важка, мертва вода. Вона шкідлива для організму, тому пити краще очищену, не кип'ячену воду.

Але цей процес зворотний.

«Вода – це взагалі особлива речовина на Землі, – говорить Мельник. – Вона 56 разів порушує закони фізики. Вода має пам'ять. Заморожування-розморожування стирає її пам'ять, тому можна заморозити кип'ячену воду – і вона знову стане живою».

Методика суперочищення води

Її пропонує Анна Мельник. Береться вода (можна навіть із крану) і заморожується так, щоб замерзло не більше 70%, а решта залишилися рідкою.

«Першою замерзає саме H2O, чиста вода, залишається бруд, – говорить Анна Мельник. – Ви можете перевірити: розморозити лід в одній посудині, а те, що залишилось рідким, налийте в іншу посудину і подивіться на світло. Та вода, яка замерзла, кришталево чиста, а та, яка не замерзала, може бути навіть мутною. У ній залишається весь бруд».

Тала вода біологічно активна близько доби, говорить нутриціолог. Потім уже починають руйнуватися кластерні структури, і вона стає просто очищеною. Звичайно, готувати краще або на купованій очищеній, або на фільтрованій, або на талій воді.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання7 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора