Догори
Дати відгук

Навесні шкіра обличчя стає сухою і лущиться: чому так відбувається і що можна зробити

Як правильно доглядати за нею, щоб повернути їй здоровий вигляд і сяяння?

4 хв на прочитання04 Березня 2024, 11:31
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Навесні, коли природа оживає після зимової сплячки, багато людей помічають, що їхня шкіра обличчя стає сухою і починає лущитися. Це може бути досить дискомфортно, особливо коли ми вже так чекали на весняне сонце та свіжість. Але чому саме це відбувається саме у цю пору року? Чи є якісь особливі фактори, які впливають на стан нашої шкіри в цей період? Як правильно доглядати за нею, щоб повернути їй здоровий вигляд і сяяння? Про це розповідають «Здорові люди».

Причин сухості та лущення шкіри навесні може бути кілька

По-перше, агресивний вплив зовнішніх факторів: температурні гойдалки взимку, морози та відлиги, холодний вітер, сухе повітря у приміщенні. Крім того, неправильний догляд та нестача вітамінів також позначаються на зовнішньому вигляді шкіри обличчя.

По-друге, взимку процеси регенерації шкірних покривів перебігають повільніше, а отже, старі клітини ще не встигають вилузуватися, а нові вже з'являються.

По-третє, підвищення температури та вологості навесні надворі, збільшення інтенсивності ультрафіолетового випромінювання також позначаються на зовнішньому вигляді шкіри обличчя, що втомилася за зимові місяці. Вона починає лущитися, виглядає зневодненою та сухою, з'являються почервоніння, яскравіше проявляються зморшки.

Саме тому навесні наша шкіра обличчя потребує особливого догляду. Саме час переглянути свої доглядові засоби та замінити «важкі» на «легші» за структурою та складом косметичні засоби.

Що має входити до щоденного догляду за обличчям?

Втомлену від довгої зими шкіру обличчя необхідно зволожувати та живити. Базовий догляд включає три прості правила: очищення, зволоження та додатковий догляд.

Аби позбутися сухості та відчуття стягнутості, насамперед необхідно відновити після зимових місяців гідроліпідний шар — природний захист шкіри. Адже від її «самопочуття» багато в чому залежить стан і зовнішній вигляд шкіри. Тому при виборі засобу для чищення слід враховувати його рівень pH (бажано, щоб він був нейтральним), а також вплив самого засобу: наприклад, мус має більш м'яку очищувальну дію на шкіру, ніж гель.

Після очищення настає черга тонізування, а також застосування зволожуючих, поживних або відновлювальних кремів.

До речі, допомогти позбавитися відмерлих частинок епідермісу, лущення й оновити шкіру допоможуть скраби та пілінги. Однак важливо не перестаратися — достатньо їх використати один-два рази на тиждень. Після таких процедур для кращого ефекту слід нанести живильний крем.

Особливу увагу слід приділити Т-зоні. Неприємний блиск в області чола, носа та підборіддя зовсім не є ознакою жирної шкіри. Найчастіше це говорить про зневоднення та неправильний догляд. Найбільша помилка, яку можна припуститися при догляді за цією зоною — надмірне очищення, а також використання спиртових косметичних засобів, що призводить до підвищеного виділення шкірного сала. Тому доглядати Т-зону потрібно дбайливо, обов'язково зволожувати, за необхідності використовувати засоби з матувальним ефектом.

Як наситити шкіру обличчя навесні?

Незамінними «помічниками» у боротьбі за відновлення шкіри є маски і сироватки, які використовують курсами.

Маски для обличчя — добрий засіб для відновлення шкіри після холодних зимових днів. Вони необхідні відновлення водного балансу шкіри, активізації процесів регенерації в клітинах і насичення епідермісу вітамінами. Гарний ефект мають маски, у складі яких містяться відвари трав і квітів, різні олії, вітаміни А, B і Е, колаген. Проте при виборі маски слід виходити з віку, потреб шкіри та її типу.

Поліпшити тонус шкіри допомагають вітамінні сироватки з ретинолом, токоферолом, вітаміном С, гіалуроновою кислотою, олією макадамії.

Важливий нюанс: сироватка підбирається з урахуванням проблеми, яку потрібно вирішити. На тип шкіри орієнтуватися не варто. Інакше засіб буде неефективним.

Окрім того, слід враховувати, що подібні експрес-засоби доповнюють щоденний догляд, але не замінюють його.

Не варто забувати і про догляд за шкірою губ. Якщо вона лущиться, з'явилися тріщини, впоратися з проблемою допоможуть бальзами та креми із вмістом олій жожоба, ши, кокосу, оливи чи мигдалю, а також соку алое, ромашки та пантенолу. Вони прискорюють процес регенерації та загоєння ранок, захищають і пом’якшують шкіру губ.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання57 хвилин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора