Догори
Дати відгук

Науковці пояснили, чому перед смертю все життя проходить перед очима

Проте неможливо запитати у померлих людей, чи справді вони щось відчували перед смертю.

2 хв на прочитання05 Травня 2023, 11:14
Поділитись:

Дослідники з університету Мічігану в США вивчили передсмертний досвід людей — вони спостерігали за мозковою і серцевою активностями. Зафіксовано сплески, які можуть говорити про видіння, пише «Дзеркало» з посиланням на Proceedings of the National Academy of Science.

Люди на межі смерті переживають схожі почуття. Хтось розповідає про світло наприкінці тунелю, відчуття ширяння над власним тілом, зустріч із померлими близькими чи спогади про минуле життя. Можливо, що за фразою «все життя проходить перед очима» стоїть конкретний біологічний механізм.

Науковці з університету Мічігану під час дослідження зафіксували у вмираючих пацієнтів бурхливі сплески мозкової активності, пов'язані зі свідомістю. Дані зібрали на чотирьох людях, які впали в кому і відключені від апаратів життєзабезпечення після того, як лікарі визнали, що не можуть їм допомогти.

Знімок ілюстративний. Фото: pixabay.com

При відключенні двох пацієнток — 24-річної та 77-річної — науковці зареєстрували збільшення частоти серцевих скорочень, а також сплески мозкових хвиль на гамма-частоті — найшвидшій у мозку.

Раніше дослідники фіксували такі сплески в інших пацієнтів, що вмирають, але цього разу їм вдалося докладно вивчити, які частини мозку прийшли в активність. Виявилося, бурхливий сплеск гамма-хвиль почався у задній частині мозку, а саме — у скроневій, тім'яній і потиличній частках, які пов'язані з нашою свідомістю. Така активність вказує на те, що перед смертю людина щось бачить, чує чи відчуває, хоча фізично залишається нерухомою.

Для більшої достовірності результатів вчені знімали свідчення останні кілька годин перед смертю пацієнтів, кожну секунду контролюючи активність мозку та серця. Незрозуміло, чому тільки у двох людей із чотирьох настав цей «гамма-сплеск», але дослідники припускають, що справа в індивідуальних особливостях і фізичному стані тіла, яка могла якимось чином активувати діяльність мозку.

Проте автори дослідження застерігають від широкомасштабних висновків через малий розмір вибірки та неможливість запитати у померлих людей, чи справді вони щось відчували перед смертю. У майбутньому науковці планують повторити експеримент уже в лабораторних умовах за допомогою імітації передсмертного досвіду у піддослідного добровольця.

Також нагадаємо, що частота в середньому віці понад 75 за хвилину подвоює ризик ранньої смерті, а понад 90 – потроює: як «читати» пульс.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.