Догори
Дати відгук

На Одещині акція «озеленення» вбиває червонокнижні рослини (фото)

Ідеться про скандальну висадку павлоній у степу.

2 хв на прочитання18 Червня 2021, 13:45
На Одещині акція «озеленення» вбиває червонокнижні рослини На Одещині акція «озеленення» вбиває червонокнижні рослини
Поділитись:

На берегах Аджаликського лиману на Одещині 7 червня активістом було висаджено  500 саджанців павлонії. Автор закликав приєднатись до наступних акцій на берегах лиманів Одещини. Новина викликала значний розголос серед природоохоронців, в результаті автор приховав свій пост.

Представники Української Природоохоронної Групи — UNCG особисто обстежили ділянку, на якій відбулась акція з посадки павлоній. І  занепокоєння екологів підтвердилося: ділянка повністю зайнята рідкісним типом природних оселищ Е1.2 (також у Зеленій книзі України воно зазначене як угруповання асоціації пониклошавлієвої-лессінгоковилової).

«Значний відсоток території зайнятий популяціями кількох видів ковил, всі види яких занесені до Червоної книги України. Павлонії висаджені «активістами» просто серед ковил, у яких викопали лунки для їх висадки. Такі бездумні акції, які на думку активістів, є гарною природоохоронною справою, стають прямим знищенням природи», — заявили природоохоронці.

Крім того в UNCG  наголошують, що  такі акції порушують  земельне законодавство, адже будь-яка територія в Україні не є «нічиєю». Наприклад, ділянка, на якій відбулась скандальна посадка павлоній, є землями запасу Чорноморської міської громади Одеського району Одеської області. Це означає, що Чорноморська міська громада несе відповідальність за збереження рідкісних видів і природних оселищ на цій території.

«Ми підготували звернення до національної поліції України та Офісу Генерального прокурора з цього питання, адже громада допустила нецільове використання земельної ділянки та пошкодження об'єктів, що охороняються на ній згідно з чинним законодавством», — зауважили екологи.

Довідка:

Одеська область повністю знаходиться у степовій зоні України, проте степові ландшафти тут майже не збереглись. Залишки природних степів тут розірвані на велику кількість окремих невеликих ділянок і на більшості з них відбувається деградація природного біорізноманіття. Наслідком цього стало те, що у Червоній книзі України кожен третій вид — представник степових екосистем. Життєвий простір всіх їх майже повністю знищений оранками та посадками штучних лісів.

На цей час Україна — одна з останніх держав Європи, що не має затвердженого списку дерев-інтродуцентів та не вживає заходів з їх знищення. На цей час лише триває розробка законопроєкту. Тому висадка такого агресивного інтродуцента як павлонія на останніх залишках природних степів із масою зникаючих видів — подвійний злочин проти природи.

Нагадаємо, у світі відбувається велика кількість аномалій: нашестя павуків в Австралії, гігантська прірва в Мексиці, «шмарклі» у Мармуровому морі (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання16 хвилин тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання58 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору - Висоцький
1 хв на прочитанняВчора
Величні мандрівники: як осетрові пережили динозаврів, та можуть зникнути назавжди
10 хв на прочитанняВчора
Собор ХІІ століття на Черкащині повернуто у власність держави
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля презентувало членам ЕкоКомітету Верховної Ради України Екологічний договір для України
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost