Догори
Дати відгук

На Харківщині рекультивують сміттєзвалище радянських часів

Комплекс є вкрай важливим для регіону, адже на сьогодні побутові відходи вивозяться на звалище, яке утворилося ще у 60-70 роках минулого століття

2 хв на прочитання09 Червня 2020, 10:43
Фото: Харківська ОДА Фото: Харківська ОДА
Поділитись:

На Харківщині створюють комплекс із управління відходами: його розташування було запропоновано на місці наявного сміттєзвалища з урахуванням поетапної ліквідації наявного звалища (рекультивації).

Як інформує Харківська ОДА, будівництво сучасного комплексу з управління комунальними відходами міста Люботина, введення його в роботу є необхідним для впорядкування території наявного звалища, а також для  покращення екологічної ситуації в районі. На звалище твердих побутових відходів, яке існувало до цього на цій території, у 2003 році було розроблено «Паспорт місця видалення відходів». Відповідно до паспорта його площа складала 9,9 га.

«Планувалося встановлення сортувальної лінії – зараз тут тільки встановлений ангар, підведено електрику та частково викопані котловани для сміття. На думку фахівців, потрібно вносити зміни у проєктування щодо модернізації об’єкта», - зауважив міський голова Люботина Леонід  Лазуренко, додавши, що питання продовження будівництва комплексу стоїть дуже гостро і вже багато років потребує вирішення.

Комплекс є вкрай важливим для регіону, адже на сьогодні побутові відходи від населення, підприємств, установ, організацій міста вивозяться на звалище «Вороній яр», яке утворилося ще у 60-70 роках минулого століття через безконтрольне скидання сміття до яру та навколо нього. У 2015 р. воно займало площу майже 12 га.

Наразі влада Харківщини  розглянає можливість добудування сортувальної лінії та впровадження піролізних технологій утилізації сміття. Також можлива передача у міську власність сміттєспалювального заводу Південної залізниці для роботи у єдиному комплексі.

Як відомо, Комітет з питань екологічної політики та природокористування прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Закону України про управління відходами (реєстр. № 2207-1). 

Нагадаємо, з початку 2018 р Україна зобов’язалася сортувати сміття. Закон був прийнятий ще у 2012 р, однак шість років тривала підготовка до його виконання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Управління відходами Переробка UNDP
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами
2 хв на прочитання19 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора