Догори
Дати відгук

Можна порівняти з курінням: науковці розповіли про вплив соціальних мереж на здоров'я

Погіршують імунітет, викликають звикання і можуть призвести до психічних розладів.

2 хв на прочитання01 Жовтня 2023, 10:17
Поділитись:

Науковці давно досліджують вплив соцмереж на здоров’я, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Зокрема доведено, що соціальні мережі підвищують рівень занепокоєння та стресу, посилюють симптоми депресії, а також негативно впливають на самооцінку. Використання соцмереж здатне дуже швидко активізувати дофамінергічні шляхи. Гортання стрічки викликає миттєвий приплив дофаміну. Це можна порівняти з курінням. Швидкий викид дофаміну викликає звикання і може призвести до психічних розладів.

Крім цього, науковці з Університету Суонсі у Великій Британії з'ясували, що у любителів соцмереж гірший імунітет. В експерименті брали участь 50 студентів віком від 20 до 25 років. Їх рандомно поділили на три групи. Першу попросили зменшити час використання соцмереж на 15 хвилин на день, другу — нічого не змінювати, а третю — скоротити час в інтернеті на 15 хвилин на день і займатися тим часом чимось іншим.

Протягом трьох місяців добровольці заповнювали анкети про здоров'я та психологічний стан і складали щотижневі звіти про користування соцмережами. Результати показали, що ті, хто зменшив використання соцмереж, у середньому на 15 % покращили імунітет (зокрема зменшився розвиток папілом, добровольці стали рідше хворіти на грип та застуду), на 50 % підвищили якість сну, а на 30 % пом'якшили симптоми депресії.

При цьому випробувані ті, хто скоротив користування соцмережами на 15 хвилин щодня, насправді скоротили цей час приблизно на 40 хвилин. За їхніми словами, вони стали менш залежними від соцмереж. Проте ті, хто нічого не робили, збільшили час користування соцмережами на 10 хвилин. Група, в якій учасники займалися чимось іншим, щодня «сиділи» в інтернеті на 25 хвилин більше.

Також ми писали про кліпове мислення: науковці дослідили, як TikTok впливає на мозок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.