Догори
Дати відгук

Міненерго хоче спрямувати екоподаток на фінансування енергоефективності

1 хв на прочитання07 Липня 2020, 15:11
Image by Gerd Altmann from Pixabay Image by Gerd Altmann from Pixabay
Поділитись:

Міністерство енергетики спільно з Держенергоефективності, Українсько-данським енергетичним центром та іншими партнерами розробили проєкт закону, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України для забезпечення гарантованого джерела фінансування енергомодернізації підприємств України. Про це пише пресслужба Держенергоефективності.

Законопроєктом передбачається запровадити механізм використання коштів із податку на викиди СО2 як джерело співфінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

Для реалізації цієї ініціативи пропонується створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств, який зможе:

  • акумулювати надходження з податку на викиди СО2, а це близько 900 млн грн, які наразі не мають цільового призначення і щороку йдуть у загальний фонд держбюджету;
  • надавати підприємствам компенсацію частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

Саме такий механізм цільового використання коштів спрацював у багатьох країнах світу (Фінляндія, Данія, Великобританія, Швеція), стверджують в установі, і  став стимулом для промислових підприємств як до раціонального використання енергії, так і до оптимізації технологічних процесів на виробництві.

«У 2018 р. податок на викиди 1 тонни CO2 зріс з 41 коп. до 10 грн. Як результат, надходження з цього податку зросли із 50 млн грн у 2018 році до майже 1 млрд грн у 2019 році. Ці кошти можуть стати джерелом фінансування енергомодернізації підприємств. Очікуваний ефект - скорочення енергоспоживання та, як наслідок, викидів СО2, створення нових робочих місць і підвищення конкурентоздатності економіки!» - прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Тим часом Україна ефективно накопичила 20 млрд кубометрів газу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.