Мігрень і хронічний головний біль: лікар розповідає про правильне лікування

3 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне

У самому головному мозку немає больових рецепторів.

Причинами головного болю часто називають підвищення артеріального тиску, гормональні порушення, переохолодження, чутливість до зміни погоди, перенесені хвороби головного мозку, остеохондроз. Також головний біль часто асоціюють із ішемією, пояснюють це так: у мозок потрапляє мало крові, й він страждає. Цікавим фактом є те, що в самому головному мозку немає больових рецепторів. То чому ж тоді виникає стан, що ми відчуваємо як головний біль? Про це розповідає лікар Василь Чайка.

Насправді больові рецептори зосереджені в оболонках мозку, а не в самому мозку. Нейрохірурги навіть проводять операції на мозку без знеболювання, бо сам мозок не має рецепторів болю. Головний біль викликаний змінами в оболонках мозку, тому неправильно вважати, що це завжди проблема з самим мозком. Виняток становлять об'ємні утворення, такі як пухлини, які можуть механічно тиснути на оболонки мозку. Для їх виявлення потрібна МРТ.

Основними причинами головного болю є два основних варіанти: механічні зміни, пов'язані з порушенням венозного відтоку, та рефлекторні. Механічні причини головного болю пов'язані з порушенням венозного відтоку, що призводить до накопичення крові в оболонках мозку, викликаючи підвищений тиск на рецептори. Якщо головний біль змінюється з позицією голови, це вказує на порушення венозного відтоку. Найпоширенішою причиною є шийний остеохондроз.

Аби покращити венозний відтік, корисні вправи для включення помпової функції м'язів. Однак важливо не змінювати анатомію голови, тому правильний метод полягає у застосуванні тиску на голову без зміни її положення. Наприклад, тиснути на голову рукою з різних сторін протягом 10-15 секунд. Інша ефективна вправа — розтягнення, при якому потрібно притягувати підборіддя до грудей і тягнути маківку вгору. Це покращує венозний відтік.

Комірець Шанца також може бути корисним, якщо його правильно використовувати. Він не повинен тиснути на шию, а дозволяти проходити пальцю між комірцем і шиєю. Його можна носити до 4-6 годин на день, тільки тоді коли людина сидить (в авто, за комп'ютером, перед телевізором тощо).

Друга група причин головного болю — рефлекторні, коли болі виникають через накопичення рідини в тканинах. Збільшення кількості рідини призводить до підвищення внутрішньотканинного тиску, і саме це подразнює больовий рецептор. Цей стан виникає тільки при процесах відновлення в організмі і не є загрозливим для життя. Головний біль при цьому не вплине на сам мозок, пам'ять або зір.

При рефлекторних болях допомагає обмеження споживання рідини до 500-600 мл на день. Холодний компрес може зменшити біль, бо холод викликає скорочення капілярів, і це призводить до зменшення набряку, а менший набряк — менший біль. Також вживання кава  (еспресо чи американо), яка має сечогінний ефект, буде зменшувати головний біль.

Іншим ефективним рецептом є використання насіння кавуна. Необхідно взяти насіння, перемолоти на кавомолку й додати води кімнатної температури із розрахунку 1 до 10 (одна частина перемелене насіння кавуна і 10 частин води). Настояти 2 години і приймати по 1 столовій ложці щогодини при головних болях.

Для швидкого виведення води також корисні методи, що підвищують активність симпатичної нервової системи, такі як одноденне голодування чи холодні ванни.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: