Догори
Дати відгук

Міфи про шоколад і чи небезпечний білий наліт на ньому

Шоколад не може покращити травлення через високий вміст цукру

7 хв на прочитання24 Квітня 2022, 06:34
Поділитись:

Багато любителів шоколаду впевнені: ці ласощі спочатку були солодкими. Деякі приписують йому багато корисних властивостей, наприклад, вважають, що шоколад корисний для травлення. А хтось, навпаки, уникає продукту, вважаючи, що людям, які худнуть і сидять на дієті, він заборонений. А білий наліт, що з’являється на плитках, – чи справді це ознака поганої якості продукту або його псування, як багато хто думає? Розвінчуємо ці та інші міфи і розповідаємо, у чому користь та шкода улюбленого багатьма ласощів.

Популярні міфи про шоколад

Міф: шоколад завжди був солодким

Зовсім ні. Рідкий шоколад, який вживали спочатку на території сучасної Америки, а потім і в Європі, був гірким, до нього часто додавали перець та інші пекучі спеції. Пізніше їх прибрали із рецептури, а також почали додавати цукор.

Міф: білий шоколад менш алергічний

За даними The American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, алергія на основний компонент шоколаду – какао – буває рідко. Найчастіше зустрічається алергічна реакція на молочні продукти або горіхи (або сліди від них), що входять до його складу. Тому із цього погляду білий шоколад особливих переваг не має.

Міф: шоколад покращує травлення

Це не більше ніж ілюзія. “Шоколад не може покращити травлення через високий вміст цукру”, – пояснює лікар-дієтолог кандидат медичних наук Ксенія Селезньова. Мало того: надмірне вживання продуктів, в яких присутній доданий цукор, може негативно позначитися на складі мікрофлори кишечника.

Міф: усім, хто на дієті, шоколад категорично протипоказаний

Це теж не так, зазначає Селезньова. На думку спеціаліста, 30 г шоколаду, якщо у цей день більше не їсти нічого солодкого, фігурі не зашкодять. Ласощі можна дозволяти собі двічі-тричі на тиждень, не частіше, і тільки в першій половині дня. Дослідження вчених навіть показують перспективні результати: ймовірно, темний шоколад може перешкоджати розвитку ожиріння за рахунок зменшення експресії генів, що беруть участь у синтезі жирних кислот, зниження перетравлення та всмоктування жирів та вуглеводів, а також збільшення відчуття ситості.

Міф: шоколад потрібно зберігати у холодильнику

Крім спекотних днів, коли продукт може розплавитися, ні. У холодильнику висока вологість, яку шоколад не любить. Якщо немає спеки, він може зберігатися при кімнатній температурі. Головне – далеко від джерел тепла та захищеним від прямих сонячних променів. Оптимальна температура, згідно з ДСТУ, – від 5 до 22°С.

Міф: білий наліт на шоколаді говорить про те, що він поганої якості чи зіпсувався

Такий наліт – наслідок виступаючих на поверхні шоколаду масел, що містяться в какао-бобах. Він насправді говорить про те, що продукт, швидше за все, неправильно зберігався, наприклад, при перепадах температури. Але боятися нальоту не потрібно – він нешкідливий. Мало того: його можна вважати ознакою натуральності продукту, оскільки шоколад, до складу якого входять замінники какао-олії, білим нальотом не покривається.

Шкода шоколаду

Шоколад – калорійний продукт (більше 500 ккал на 100 г) і часто містить багато цукру. Його чимало навіть у темному, багато у молочному та особливо багато – у білому шоколаді. Так, у 100-грамовій плитці темного шоколаду з 70–85-відсотковим вмістом какао – 24 г цукру (дані бази Міністерства сільського господарства США), у тому ж кількості білого – 59 г.

У поєднанні з жирами надлишок цукру в раціоні може спричинити швидкий набір зайвої ваги. Велика порція цукру, що надходить в організм, різко підвищує рівень глюкози в крові, що згодом може призвести до серйозних порушень вуглеводного обміну. Крім того, цукор негативно діє на емаль зубів, руйнуючи її. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, норма вільного цукру (тобто всіх моно- та дисахаридів, які додаються до продуктів, а не присутні в них спочатку, як, наприклад, у ягодах та фруктах) не повинна перевищувати 10% від загальної калорійності денного раціону.

У какао-бобах, з яких роблять шоколад, міститься теобромін – алкалоїд пуринового ряду, що надає збуджуючу дію на нервову систему. А присутній у них кофеїн, при вживанні великої кількості шоколаду, може спровокувати занепокоєння, безсоння, прискорене серцебиття.

Шоколад – один із продуктів-тригерів, який здатний провокувати мігрень. За даними вчених, зроблених з урахуванням самозвітів пацієнтів, частка таких випадків може становити 22%. Проте, зазначають дослідники, у деяких випадках продукт, навпаки, може захисний ефект, знижуючи ймовірність нападу протягом певного періоду часу.

Шоколад входить до списку заборонених продуктів при атрофічному гастриті та колітах, хронічному запаленні кишечника, захворюваннях жовчних шляхів та печінки, сечокам’яної хвороби та подагрі, ожирінні, нефриті та нирковій недостатності.

Користь шоколаду

Як правило, більше антиоксидантів у темних варіантах шоколаду, у яких більше тертого какао. Багато в цьому ласощі і мінералів. Так, у 100 г темного шоколаду з 70-85% какао, за даними Міністерства сільського господарства США, можна знайти:

  • кальцій – 73 мг;
  • залізо – 11,9 мг;
  • фосфор – 308 мг;
  • калій – 715 мг;
  • магній – 228 мг;
  • натрій – 20 мг;
  • цинк – 3,3 мг;
  • мідь – 1,8 мг;
  • марганець – 1,9 мг;
  • селен – 6,8 мкг.

Також у шоколаді є вітаміни групи В, вітаміни А, Е та К.

Біоактивні речовини – флавоноїди, якими багаті на какао-боби, діють як антиоксиданти і мають масу переваг для здоров’я, наголошується в оглядовому дослідженні, опублікованому в журналі Antioxidants & Redox Signaling.

Шоколад – один із продуктів-тригерів, який здатний провокувати мігрень. За даними вчених, зроблених з урахуванням самозвітів пацієнтів, частка таких випадків може становити 22%. Проте, зазначають дослідники, у деяких випадках продукт, навпаки, може захисний ефект, знижуючи ймовірність нападу протягом певного періоду часу.

Шоколад входить до списку заборонених продуктів при атрофічному гастриті та колітах, хронічному запаленні кишечника, захворюваннях жовчних шляхів та печінки, сечокам’яної хвороби та подагрі, ожирінні, нефриті та нирковій недостатності.

Користь шоколаду

Як правило, більше антиоксидантів у темних варіантах шоколаду, у яких більше тертого какао. Багато в цьому ласощі і мінералів. Так, у 100 г темного шоколаду з 70-85% какао, за даними Міністерства сільського господарства США, можна знайти:

  • кальцій – 73 мг;
  • залізо – 11,9 мг;
  • фосфор – 308 мг;
  • калій – 715 мг;
  • магній – 228 мг;
  • натрій – 20 мг;
  • цинк – 3,3 мг;
  • мідь – 1,8 мг;
  • марганець – 1,9 мг;
  • селен – 6,8 мкг.

Також у шоколаді є вітаміни групи В, вітаміни А, Е та К.

Біоактивні речовини – флавоноїди, якими багаті на какао-боби, діють як антиоксиданти і мають масу переваг для здоров’я, наголошується в оглядовому дослідженні, опублікованому в журналі Antioxidants & Redox Signaling.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання2 години тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання2 години тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання4 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання5 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Більше з GreenPost
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання4 години тому
Пересадка кісткового мозку Донори з реєстру Унікальний збік врятував життя
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання5 годин тому
Канал постачання наркотиків Наркоторговці Незаконна діяльність
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання6 годин тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання6 годин тому
Допоможе знизити тиск: лікарі назвали найкращий продукт для гіпертоніків
1 хв на прочитання8 годин тому
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання13 годин тому
У зоопарку Польщі на світ з'явилися кошенята, які вважаються вимерлими
2 хв на прочитанняВчора