Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Меланхоліки та холерики набагато частіше реагують на зміни погоди, ніж сангвініки та флегматики — науковці

Меланхоліки та холерики набагато частіше реагують на зміни погоди, ніж сангвініки та флегматики — науковці

Як погода впливає на наше здоров'я?

2 хв на прочитання29 Жовтня 2023, 07:34
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У наш час метеозалежність у широкому сенсі розглядається як аномальна чутливість до змін погоди, яка пов'язана зі зниженням адаптаційних можливостей організму. Однак в останні десятиліття зросла частота й екстремальність метеофакторів, котрі негативно впливають на людину, що веде до загострення хронічних захворювань і збільшення смертності від них. Всесвітня організація охорони здоров'я також визнає, що важливо вивчати зміни кліматичних і погодних факторів та їхній вплив на організм.

Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Як правило, у здорових людей немає проблем з фізіологічною адаптацією і вони легко зносять «погодну гойдалку». У людей із хронічними захворюваннями механізми адаптації порушені, тому зміни погоди вони реагують болісно. Патологічні метеотропні реакції спостерігаються у 70–72 % людей із серцево-судинними захворюваннями, 72–74 % пацієнтів із захворюваннями дихальної системи, більш ніж у 80 % осіб із психопатологіями. У цьому виразність метеотропних реакцій корелює зі ступенем тяжкості захворювання.

Існує кілька механізмів формування метеопатії:

  • Збій роботи ЦНС призводить до порушення функціонування сигнальних систем, які формуються в корі великих півкуль і відповідають за пристосування організму до довкілля.
  • Порушення роботи ендокринної системи. Несприятливі метеофактори можуть змінювати синтез гормонів, вуглеводний обмін. При «погодних гойдалках» у людей з ослабленими адаптаційними механізмами спостерігається гіперпродукція катехоламінів (дофаміну, адреналіну, норадреналіну), підвищення рівня глюкози у крові. Всі ці зміни провокують патологічні реакції з боку серцево-судинної, нервової, ендокринної системи.

Провокатор метеочутливості — хронічний стрес, що знижує адаптаційні можливості організму. Також чутливість до метеофакторів підвищена у людей із такими психологічними особливостями, як недовірливість, навіюваність, неврівноваженість. Меланхоліки та холерики набагато частіше реагують на зміни погоди, ніж сангвініки та флегматики.

Також ми писали, чим небезпечні магнітні бурі: можуть не лише погіршити самопочуття метеочутливих людей, а й заблокувати роботу супутників.

Окрім того, ми розповідали, звідки береться метеозалежність і як із нею жити: радить кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.