Догори
Дати відгук

Медики вимагають врегулювати роботу Національної служби здоров'я України

Але петицію з цією вимогою підписують дуже мляво

2 хв на прочитання29 Липня 2020, 17:28
Поділитись:

На сайті Кабміну зареєстровано петицію, в якій медики просять Кабінет Міністрів України врегулювати роботу Національної служби здоров'я України. Автор петиції, головний лікар КНП «Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Андрій Левківський, вважає, що якщо терміново не вжити заходів, то на Україну чекає колапс медичної галузі.

«В медичній спільноті зростає напруження, пов'язане з додатковим навантаженням на медзаклади через неефективну роботу електронної системи охорони здоров'я, звітністю та іншими питаннями, за які відповідає Національна служба здоров'я (НСЗУ). Це загрожує звільненням медичних працівників та банкрутством медзакладів», –   йдеться в тексті петиції.

У тексті петиції наголошується, що  НСЗУ була створена, щоб покращити роботу лікарів та умови надання медичної допомоги пацієнтам, для більш ефективного розпоряджання державними коштами. Натомість медичні заклади здебільшого отримали нові проблеми, непотрібні навантаження та незручності і для персоналу, і для пацієнтів.

Серед проблем, котрі з’явилися у медичних закладів після початку співпраці з НСЗУ, Андрій Левківський називає невідповідність реальним потребам запропонованих тарифів на надання медпослуг.

«Постійно виникають проблеми з роботою електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), що негативно позначається на фінансуванні закладів (збої в системі, зникнення декларацій, складність роботи з системою в робочий час тощо), – ідеться в тексті петиції. – Керівництво та персонал закладів незадоволені рівнем комунікації з боку НСЗУ. З грудня 2019 року в НСЗУ фактично немає керівника. Зростає конфлікт між лікарями первинної та вторинної ланки надання медичної допомоги».

Тому медики просять Кабінет Міністрів України:

  • невідкладно провести конкурс на посаду керівника НСЗУ;
  • врегулювати нормативно-правову базу щодо розвитку електронної системи охорони здоров’я;
  • виділити достатнє фінансування на підтримку та розвиток електронної системи охорони здоров'я; при формуванні проекту Державного бюджету на 2021 рік передбачити обсяг коштів, спрямованих на реалізацію програми медичних гарантій, у розмірі не менше 5% ВВП України.

Однак наразі петиція набрала лише 514 голосів із необхідних 25 тисяч.

Про те,  де НСЗУ може взяти гроші для нормального фінансування психлікарень, ми писали риніше.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.