Догори
Дати відгук

Психіатр розповів, де НСЗУ може взяти гроші для нормального фінансування психлікарень

І звинуватив у злочині

3 хв на прочитання25 Липня 2020, 20:23
Протест проти руйнування психіатрії в Україні. Фото з соцмереж Протест проти руйнування психіатрії в Україні. Фото з соцмереж
Поділитись:

Одна з причин того, що грошей не вистачає всім психіатричним лікарям, – те, що психіатричний пакет було підписано з «лівими» медзакладами.

У концептуальній записці Експертного комітету Всесвітньої психіатричної асоціації щодо кризи психічного здоров’я в Україні, цитованій генеральним директором КНР КОР «ОПНМО» (обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання) Геннадієм Зільберблатом під час під час круглого столу «120 днів реформи», зокрема йдеться: «Всього ці пакети отримали 194 установи, в тому числі лише 54 психіатричні лікарні, 24 наркологічні (2 лікарні + 22 наркодиспансери), 116 районних або міських багатопрофільних лікарень, які фактично не мають акредитованих та сертифікованих психіатричних відділень (за винятком лікарні ім. Мечнікова в м. Дніпрі)».

Зільберблат наголосив: всього в Україні було 56 лікарень (дві вже зачинились), із них лише 4 живуть добре, тому що 3 з них мають кафедри неврології й отримують гарний пакет за рахунок інсультів.

«Ще одна лікарня – не хочу заглиблюватися – вона теж дуже добре забезпечена, – сказав директор медзакладу. – Дякую, що забезпечили хоч одну лікарню. Мені кажуть: "То що, забрати у них?" Я кажу: "Ні, забирати не треба, навіть якщо там особисті моменти зіграли роль, – дайте й іншим так само!"»

На аргумент про те, що НСЗУ не має де взяти стільки грошей, щоб дати всім психіатричним лікарням стільки, скільки вони хочуть, Геннадій Зільберблат відповів, що цей дефіцит не був би таким великим, якби пакет «психіатрія» отримали лише наявні 54 психіатричні лікарні і 24 наркологічні. А так 116 пакетів отримали центральні й міські соматичні лікарні, де немає психіатричних відділень.

«Видали гроші по 2 мільйони, по 5 мільйонів, по мільйону на 116 лікувальних закладів, де тоді не було і зараз нема психіатричних відділень, – сказав медик. – Ці гроші ви були зобов'язані дати сертифікованим установам, які надавали безпосереднього психіатричну допомогу. Так, можливо, потрібно було піднятися і перевірити, а де є такі відділення. А таких відділень по всій Україні 3-4, максимум 10, а видали 116 гроші, й не малі».

Представниця НСЗУ запевнила, що, якщо зазначені лікарні не надають цієї послуги, то це відобразиться у звітності, і фінансування вони втратять. «А зараз що робити? – запитав Геннадій Зільберблат. – Видали гроші на порожні відділення і не дали туди, де надають допомогу. Це неподобство і взагалі злочин».

Ми писали про круглий стіл «120 днів реформи»: що відбувається у фтизіатрії та психіатрії?

Також ми розповідали, чому медреформа була приречена на провал.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання22 хвилини тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитаннягодина тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитаннягодина тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання2 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання3 години тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання9 годин тому
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому