Догори
Дати відгук

Медики пояснили як зберегти зір: які вітаміни корисні вашим очам

В умовах карантину час роботи за комп’ютером може збільшуватись до 16 годин на добу.

6 хв на прочитання28 Січня 2021, 15:05
Зберегти зір. Зберегти зір.
Поділитись:

Сучасна людина проводить понад сім годин на добу з телефоном, планшетом та комп’ютером. В умовах карантину цей час може збільшуватись до 16 годин на добу. Тривале використання гаджетів значно підвищує ризик розвитку захворювань ока, що можуть призвести до втрати зору.

Мати ясний зір, насправді, не так вже й складно, але для цього потрібно пам’ятати й дотримуватися п’ятьох порад:

  1. Розмістіть предмети для роботи за комп’ютером або читання на відстані 30–35 см. Лінійкою цю відстань вимірювати не потрібно, важливо відчувати внутрішній комфорт.
  2. Стежте, аби світло за робочим столом падало зліва, якщо ви правша; та справа, якщо лівша. Використовуйте світлодіодні лампи з холодним білим світлом, адже воно схоже на денне.
  3. Робіть через кожні 20–40 хвилин роботи за комп’ютером перерву. Виконайте гімнастику для очей, послухайте улюблену пісню чи поспілкуйтеся з рідними. Так, приємна розмова за бутербродом чи горнятком чаю скріпить родинні стосунки та дасть змогу відпочити очам.
  4. Додайте в раціон продукти харчування з білками та вітамінами. Зокрема моркву, чорницю, цитрусові, шипшину, риб’ячий жир, лляну олію.
  5. Виділяйте на сон 8–9 год. Телефон, як і організм, подякує вам за відпочинок і підзарядку.

Чи можна підвищити  гостроту зору та попередити розвиток очних захворювань? Безумовно, якщо включати до щоденного меню продукти, які містять вітаміни, пише  ukrhealth.net.

Гроза курячої сліпоти — вітамін А (ретинол).  Чому він важливий?

Ця цінна речовина входить до складу зорового пігменту сітківки ока — родопсину, завдяки якому ми можемо розгледіти предмети в темряві або за тьмяного освітлення. В разі дефіциту вітаміну А спостерігається зниження гостроти зору за слабкої освітленості, аж до повної його втрати в сутінках — курячої сліпоти.

Також нестача вітаміну може стати причиною кон’юнктивіту, глаукоми, ксерофтальмії. В останньому випадку оболонка ока — рогівка — поступово перетворюється на більмо, а також порушується функція слізних залоз.

Де його взяти?

Якщо проблеми вже виникли, лікар може призначити спеціальні очні краплі та препарати, до складу яких входить вітамін А. Для профілактики потрібно вживати вітамінні комплекси, а також підвищити надходження вітаміну з продуктами харчування. Ним багаті яловича, свиняча і тріскова печінка, курячі яйця, вершкове масло, молоко, сметана, вершки.

У рослинних продуктах містяться провітаміни — каротин і каротиноїди, які в кишківнику перетворюються на вітамін А. Великі запаси каротину — у всіх фруктах і овочах червоного, помаранчевого та жовтого кольору, а також у зелені.

Каротин краще засвоюється з жирами. З моркви, натертої на крупній тертці, засвоюється 5 % каротину, на дрібній — 20 %, а якщо морквяний салат заправити рослинною олією або сметаною, організм отримає приблизно половину цього «зрячого» вітаміну. До речі, каротин легко руйнується внаслідок контакту з повітрям: овочі та зелень ріжте безпосередньо перед подачею на стіл і не залишайте у подрібненому вигляді про запас.

Для очей — вищий клас. Вітамін В2 (рибофлавін). Чому він важливий?

Цей вітамін сприятливо впливає на зір: очі краще бачать у темряві та сприймають кольори. За дефіциту рибофлавіну можливі скарги на різь в очах, швидке зорове стомлення, запалення слизової оболонки очей (кон’юнктивіт) та очей (блефарит).

Нестача рибофлавіну може виникнути не тільки за недостатнього надходження його з їжею, але і за деяких захворювань шлунково-кишкового тракту. Наприклад, за хронічних ентеритів і ентероколітів порушується всмоктування та засвоєння цього вітаміну.

Де його взяти?

На вітаміном В2 багаті всі молочні та кисломолочні продукти. Його багато в курці, яловичині, пісній свинині. Міститься рибофлавін і в рибі: трісці, оселедці, скумбрії, тунці. Також вітамін можна отримати з гороху, шпинату, цвітної капусти, зеленої цибулі, кропу, печінки, курячих яєць. У середньому 60 % денної норми цієї речовини нашому організму постачають продукти тваринного походження, 40 % — рослинного.

Рибофлавін майже не накопичується в організмі, тому продукти, в яких він міститься, мають з’являтися на вашому столі щодня. Їжте досить білкової їжі — вона необхідна для засвоєння вітаміну. До речі, рибофлавін не виносить яскравих сонячних променів. Наприклад, молоко, залишене на столі, щогодини буде втрачати приблизно 10 % вітаміну.

Молочні супи та каші вийдуть набагато смачнішими та майже повністю збережуть рибофлавін, якщо зварити крупу на воді, а лише потім додати підігріте молоко.

Управа на катаракту. Вітамін С (аскорбінова кислота). Чому він важливий?

Аскорбінка зміцнює кровоносні судини, в тому числі капіляри очей. За дефіциту вітаміну С в організмі виникають крововиливи під кон’юнктиву (слизову оболонку) очного яблука, в сітківку, створюються сприятливі умови для розвитку кон’юнктивіту.

Також вітамін С попереджає та зменшує ризик розвитку катаракти. Основним проявом цієї недуги є часткове або повне помутніння кришталика зі зниженням гостроти зору аж до повної його втрати.

Клінічні дослідження свідчать, що аскорбінова кислота уповільнює процес помутніння.

Де його взяти?

Основні джерела цього необхідного для очей вітаміну — свіжі та свіжоморожені овочі, фрукти та ягоди. Серед них — капуста, щавель, редис, зелена цибуля, чорна смородина, чорниця, обліпиха, цитрусові, полуниця, а також листя петрушки, кріп, квашена капуста, пророслі зерна пшениці, висушені плоди шипшини.

Частіше готуйте їжу на пару — так вітамін С краще зберігається. Під час варіння продукти втрачають приблизно 50–60 % аскорбінової кислоти. Щоб аскорбінка якомога менше руйнувалася, продукти кладіть у киплячу, злегка підсолену та підкислену воду.

В їжі, що містить органічні кислоти (борщ, квашені овочі, киселі), зберігається чимало вітаміну С. Не промивайте квашену капусту — змиєте понад половину аскорбінки. Не готуйте їжу про запас — за повторного підігрівання вітамін С майже повністю руйнується.

Відомо, який біль у серці може бути передвісником катастрофи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання51 хвилину тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора