Догори
Дати відгук

«Материнська магія»: 12 простих фраз для дитини перед сном, які буквально творять дива

Це безкоштовно, на відміну від більшості терапій.

6 хв на прочитання17 Квітня 2022, 22:26
Поділитись:

Психологи вважають одними з найбільш неймовірних стосунків — взаємне спілкування матері й дитини, і життя показує, що сила материнської любові здатна творити чудеса, оскаржуючи своє щастя навіть у фатальних ситуаціях. Зарубіжні психологи виділяють психосоматику в окремий вид причинно-наслідкових зв’язків між минулим, думками і діями, а потім наслідками в сьогоденні та впливом на майбутнє.

Один із головних механізмів, які діють безвідмовно на здоров’я дитини — слова, з якими до неї звертається мама. Адже зростаюче дитя — наче губка, вбирає в себе все. І злі слова здатні осісти в глибині, а біль, укорінившись, отруїть маленькій людині майбутнє, а добрі слова люблячих людей можуть зцілити і додати сил. І мама, як найближча та найрідніша людина, нерозривно пов’язана зі своєю дитиною, може творити чудеса. Клубер розповідає, як це можна зробити.

У ході одного експерименту в Англії мами хворих на туберкульоз дітлахів щоночі проводили простий ритуал: після того, як дитина заснула, вони чекали активної фази сну — приблизно п’ятнадцять хвилин — а потім говорили дитині прості слова, щось на кшталт: «Я люблю тебе. Я пишаюся тобою. Я дуже рада, що ти мій син. Ти найкращий син для мене».

І порівнювали цих дітлахів з іншими – з аналогічними діагнозами, але мами яких нічого їм не нашіптували в ночі. Малюки, які отримували мамині нічні освідчення в любові, видужували набагато швидше.

Ба більше — магія працює в обидва боки: отримують щось дуже важливе і мама, і дитина.

Якщо дітям вночі говорити важливі фрази, то багато проблем вирішуються самі. Наприклад, з ієрархією в сім’ї.

♥️ «Я твоя мама, а ти мій син».

Ця фраза допомагає, якщо ви не відчуваєте душевного зв’язку з дитино. А також якщо у вас порушена ієрархія — і незрозуміло, хто чия мама.

♥️ «Я велика, а ти маленький».

Ця фраза знову ж про ієрархію. Орім того, вона допомагає подорослішати у стосунках із дітьми. Діти дуже сильно розслабляються, коли мама нарешті стає дорослою.

♥️ «Ти найкращий син для мене».

Тут можна додати ще черговість дитини, якщо у вас кілька дітей, і кожна з них хороша на своєму місці.

♥️ «Ти саме той син, який потрібен нам».

Це допомагає дитині відчувати свою цінність, свою «хорошість». Особливо рекомендують цю фразу тим, хто постійно свою дитину порівнює з іншими — не на її користь.

♥️ «Тобі не потрібно нічого для мене робити, я люблю тебе за те, що ти є».

Багато хто обуриться. Але ця фраза не про те, що «ти можеш не мити посуд». А радше про те, що «заради мене ти не повинен нести родові динаміки».

♥️ «Я дуже рада, що ти є».

Особливо допомагає тим, для кого дитина була не дуже бажаною.

♥️ «Я рада, що ти хлопчик».

Якщо ви, наприклад, хотіли дівчинку і довго не могли прийняти стать своєї дитини.

♥️ «Ми з татом тебе дуже любимо, ти наш син».

Ключове слово тут «наш». Допомагає, якщо у вас є тенденція дітей перетягувати, втягувати і ділити.

♥️ «Ти такий же, як твій тато», «Твій тато — найкращий тато для тебе».

Якщо у вас з батьком дитини конфлікт, якщо він не ростить малюка або ви в сварці. Але навіть для тих батьків, які разом, фраза буває корисною. Якщо мама не приймає тата і не дає йому активно займатися дитиною.

♥️ «Мені дуже шкода».

Фраза підходить, якщо протягом дня ви посварилися, не було розуміння, карали, зривалися. Не варто благати про пробачення — це порушує ієрархію. А ось вибачитися — і сказати, що вам дуже шкода, варто.

♥️ «Я пишаюся тобою».

Особливо допомагає, коли ви намагаєтеся з дитини зробити того, ким вона не є — і ким, можливо, ніколи не буде. Допомагає і для тих дітей, які дуже відрізняються від інших —енгш особливих, наприклад.

♥️ «Я люблю тебе».

Три чарівних слова від усього. Якщо в них вкладено це почуття. Тобто якщо ви не машинально вимовляєте якісь склади і літери, а з усім серцем видихаєте освідчення в любові.

Як вибрати фрази? Можна і потрібно пробувати різні. І ви зрозумієте, які для вас і дитини зараз важливі й потрібні.

На проголошення чарівних фраз потрібно налаштуватися. Не можна робити це механічно. Важливо підійти до процесу з душею, а не на бігу — мовляв, зараз три хвилини повторю з папірця і все стане добре. Найскладніша робота відбувається всередині. Щоб слова були магічним, їх цієї магією потрібно заряджати. А заряд, що потрібен нашим дітям, знаходиться в нашому серці.

Сеанс не повинен бути довгим. Це всього лише три-п’ять хвилин, але дуже емоційно насичених. Важливо робити це регулярно і невеличкими порціями, а не намагатися один раз за тиждень нашептати три години любові — ми ж їмо кожен день по кілька разів, а не робимо це тільки в неділю.

І крім того, варто говорити такі фрази і вдень, без жодного приводу. Обіймати дітей просто так, якщо проходили повз. Поцілувати маківку, якщо сидить поряд. Це те, що діти запам’ятають на все життя. І, найімовірніше, саме це вони і будуть згадувати.

Не можна недооцінювати силу слів матері. Для того, щоб визнати це, згадайте, які слова вашої мами ви пам’ятаєте і зараз, через тридцять, сорок років. І які з них були для вас важливими.

Ця магія доступна завжди, вона не коштує грошей, для цього не потрібно нічого особливого. Просто дочекатися, коли ваш малюк буде солодко сопіти — і прошепотіти йому щось важливе на вушко.

Також ми розповідали про особливості ПТСР у дітей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.