Масове отруєння у кафе на Вінничині: у 17 людей підознюють сальмонельоз, заклад закрили
У кафе зафіксовано численні порушення санітарних правил
Внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед відвідувачів кафе-бару «На Майдані» у Вінницькій області захворіло 17 осіб, у тому числі 4 дітей. Держпродспоживслужба призупинила роботу закладу.
«Зараз наші фахівці ухвалюють рішення стосовно санкцій. Точно можу сказати одне: порушників ми не шкодуємо. Покарання буде максимальним, оскільки мова йде про шкоду здоров'ю громадян», - зазначив заступник голови Держпродспоживслужби Анатолій Вовнюк.
Як повідомляє ТСН, потерпілі вважають, що могли отруїтися саме салатом, до складу якого входили варені яйця і майонез.
«Нам подали картопля молода з маслом, нарізку, шашлик, салат: яйця, курка, ананас», - розповідає Катерина Холопкіна.
За її словами, погано всім стало на ранок наступного дня.
«Прочитала в вайбере в групі, батькам і учням погано, я відразу випила вугілля. До кінця дня у мене піднялася дуже висока температура, дуже великий біль внизу живота і температура до 40 і не могла збити», - зазначила педагог.
У пацієнтів однакові симптоми - нудота, біль в животі і висока температура. За словами завідувача інфекційного відділення міської лікарні №1 Анатолія Чорного, у пацієнтів підозра на сальмонеліоз, їх стан середньої тяжкості.
Держпродспоживслужби у Вінницькій області внаслідок санітарно-епідеміологічного розслідування встановила чельні порушення законодавства, серед яких:
- не розроблено системи та процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
- не забезпечено систему простежуваності;
- не представлено документальних доказів, про те що всі харчові продукти отримуються з потужностей, що пройшли державну реєстрацію або отримали експлуатаційний дозвіл;
- не представлені супровідні документи на кожну партію сировини та харчових продуктів (відсутні на сир кисломолочний, печінку курячу, рибу свіжу, крабові палички), що не дає змогу ідентифікувати продукт, його партію, дату виготовлення та умови зберігання;
- санітарний стан виробничих приміщень кафе незадовільний, поточні та генеральні прибирання своєчасно не проводяться;
- внутрішня поверхня холодильного та морозильного обладнання пошкоджена, вкрита іржею, шафи для зберігання інвентарю та харчових продуктів пошкоджені, потребують ремонту чи заміни;
- прибиральний інвентар не промаркований, не закріплений за окремими приміщеннями, не впорядковано його зберігання;
- вікна не обладнані сіткою від комах, що легко знімається для чищення; в мангальній при приготуванні страв з м’яса та риби не створено умови для захисту від забруднення (приміщення з решітчастими вікнами при дорозі);
- контейнери для харчових відходів не забезпечені кришками, немарковані;
Нагадаємо, що як не підхопити небезпечні інфекції.