Догори
Дати відгук

«Липовий» сертифікат про вакцинацію: недорого, але й незаконно

Чи співмірна ціна фальшивого сертифікату за вакцинацію з бонусами, які за нього можна отримати?

3 хв на прочитання10 Вересня 2021, 13:45
Скрін Михайла Радуцького Скрін Михайла Радуцького
Поділитись:

Голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповів про нелегальну індустрію продажу підробних тестів і сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19. Він назвав ціни на «липові» документи: негативний ПЦР-тест — 500 грн, сертифікат про вакцинацію — 2000 грн, сертифікат із внесенням даних до «Дії» — 2500 грн.

«Злочинці створюють у Telegram та інших месенджерах групи, де рекламують власні послуги, переконуючи учасників у «справжності» підроблених документів», — повідомив нардеп.

Михайло Радуцький сказав, що не розуміє тих, хто купує у злочинців підроблений сертифікат замість того, щоби безкоштовно пройти вакцинацію, тим паче, що вакцини є в наявності.

Тим часом українців стимулюють вакцинуватися проти COVID-19 за допомогою «бича та калача».

Наприклад, мер Івано-Франківська Роман Марцінків дав два тижні працівникам виконавчого комітету міськради на 100-відсоткову вакцинацію.

«Подобається — не подобається, ми є приклад для всіх. Не хочете вакцинуватися — заяву на звільнення. Інакше буде депреміювання та скорочення. Це людей ми можемо мотивувати, закликати. А працівники міської ради ПОВИННІ бути вакциновані», — заявив Марцінків.

Уповноважена ВРУ із прав людини Людмила Денісова засудила цю ініціативу і «задля недопущення порушення конституційних прав працівників» направила листа до міського голови м. Івано-Франківськ, в якому наголошено на обов’язковості дотримання Конституції та законів України.

Адже с. 43 Конституції України гарантує право кожного на працю та захист від незаконного звільнення.

«Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України № 3018 «Про затвердження Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 24 грудня 2020 року, вакцинацію від коронавірусу визначено як добровільну для всіх груп населення та професійних груп. А Кодексом законів про працю України заборонена будь-яка дискримінація у сфері праці; пряме або непряме обмеження прав працівників, зокрема щодо стану здоров’я, не допускається», — наголосила Людмила Денісова.

Крім того, Омбудсман звертає увагу на те, що в своїй резолюції 2361 (2021) Парламентська Асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою й ніхто не може зазнавати політичного, соціального або іншого тиску для її проходження.

В інших місцях вдаються до заохочення. Наприклад, у Кривому Розі є можливість отримати за вакцинацію 1000 грн або два дні до відпустки, а якщо на підприємстві вакцинуються 80 % працівників, то кожен отримає ще по 1000 грн.

Проте Михайло Радуцький нагадує, що ці бонуси, які можна отримати зокрема шляхом купівлі «липового» сертифікату, можуть не покрити витрат на його придбання — адже за свідоме використання фальсифікованих документів передбачена відповідальність від штрафу 850 грн до двох років у в’язниці.

До слова, МОЗ не може відповісти на запитання, хто «спускає план» із вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.