Догори
Дати відгук

Лікарі попереджають, що хропіння до 50 років є «червоним прапорцем» для здоров’я

Молоді люди, які хропуть, мають на 60 % більше шансів на розвиток інсульту й у 5 разів більше на розвиток порушення серцевого ритму.

3 хв на прочитання26 Серпня 2023, 21:47
Поділитись:

Дослідження попереджає, що молоді люди, які хропуть уночі, мають значно вищий ризик інсульту та розвитку серцевих захворювань у літньому віці. Про це розповідає The Independent.

Дослідники представили свої висновки на конгресі Європейського товариства кардіологів в Амстердамі.

Вони вивчили дані 766 000 дорослих американців у віці від 20 до 50 років. Серед них 7500 дорослих з обструктивним апное уві сні, станом, який викликає переривання нормального дихання під час сну. Це може призвести до гучного хропіння та переривання сну, оскільки хворі прокидаються, намагаючись дихати.

Дослідження показало, що протягом 10-річного періоду спостереження пацієнти з апное сну мали на 60 % більше шансів отримати інсульт порівняно з тими, хто не хропів так часто.

У них також у п’ять разів частіше розвивалася фібриляція передсердь, хвороба серця, яка викликає нерегулярний і часто аномально швидкий пульс. Симптоми фібриляції передсердь включають серцебиття, запаморочення та задишку.

«Апное вві сні — справді поширене явище, але ми начебто ігноруємо його, тому що вважаємо це тривіальним або просто невеликим незручністю. Дотепер ніхто насправді не показав величину розміру ризику серцевих захворювань. Ось що нас справді здивувало», — сказав провідний автор, професор Санджів Нараян зі Стенфордського університету.

Він додав, що в дослідженні взяли участь «відносно молоді люди», які можуть не знати, що перебувають у групі ризику.

«Якби у них трапився інсульт, це б знищило молоді сім’ї. Це може забрати їх з робочого місця. Це знищило б їхні життя на наступні 40 років», — сказав науковець.

Дослідники припускають, що лікарі загальної практики повинні регулярно запитувати пацієнтів, чи ті хропуть, і вказувати на це як «червоний прапорець» для здоров’я серця, який може показати, що їм потрібні додаткові тести чи ліки.

Обструктивне апное уві сні є досить поширеним явищем і, за оцінками, вражає 1,5 млн дорослих у Великій Британії. Однак, за даними Британського легеневого фонду, до 85 % хворих не діагностуються та не лікуються.

Чоловіки похилого віку та із зайвою вагою особливо схильні до апное вві сні. Перебої в нормальному диханні можуть спричинити зниження рівня кисню в крові та спричинити навантаження на серце та кровоносні судини.

«Коли ви не можете дихати, це підвищує тиск у легенях, поки ви остаточно не прокинетеся, важко дихаючи. Це створює тиск на серце, що спричиняє розтягування камер серця і відповідно фібриляцію передсердь. Інша теорія може полягати в тому, що рівень кисню в крові падає на десятки секунд, і це може створювати навантаження на серце», — пояснив професор Нараян.

Апное уві сні можна лікувати за допомогою апарата CPAP, пристрою, який закачує повітря в маску, яку пацієнт одягає на рот або ніс під час сну.

NHS також рекомендує змінити спосіб життя, наприклад, схуднути, якщо пацієнт має надмірну вагу, і регулярно займатися спортом, що може полегшити симптоми. Сон на боці також може допомогти полегшити апное уві сні.

Також хропіння може призвести до появи зайвої ваги — лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на середу, 8 травня
Час для розвитку особистих відносин: гороскоп на середу, 8 травня
2 хв на прочитаннягодина тому
Через Благодатний вогонь згоріла машина
Благодатний вогонь "наробив" на Закарпатті лиха (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
ДБР повідомили підозру екскерівництву ГУ Держгеокадастру Миколаївщини
11 фактів незаконної передачі землі: екскерівництво ГУ Держгеокадастру Миколаївщини отримало підозри
1 хв на прочитання3 години тому
Викрило масштабні незаконні рубки дерев
У трьох областях України викрито масштабні незаконні рубки дерев
2 хв на прочитання5 годин тому
Науковці Ботсаду ім. Фоміна допоможуть парку-пам'ятці «Межигір’я» розвивати науковий потенціал
2 хв на прочитання6 годин тому
Майже 150 млн грн хабаря: справу ексголови Держлісагентства скеровано до суду
1 хв на прочитання7 годин тому
Кабмін сьогодні прийняв низку рішень у сфері агросектору та екології 
3 хв на прочитання8 годин тому
ЄС може ввести квоти на український мед уже з червня
1 хв на прочитання9 годин тому