Догори
Дати відгук

Лікар-кардіолог назвав симптоми тихого серцевого нападу

Тихий серцевий напад може зашкодити серцю.

3 хв на прочитання20 Вересня 2023, 23:50
Поділитись:

Серцевий напад зазвичай супроводжується сильним болем у грудях. Але так звані тихі серцеві напади, які переважно безсимптомні, також трапляються часто. Проте є попереджувальні знаки, які вказують на такі серцево-судинні події, пояснює кардіолог.

Доктор Кертіс Риммерман – кардіолог відомої клініки Клівленда в США. Він пояснює природу тихих серцевих нападів і розʼяснює, які попереджувальні сигнали свідчать про це.

Більшість людей, які перенесли серцевий напад, мають такі класичні симптоми, як

  • сильний дискомфорт,
  • біль у грудях,
  • холодний піт,
  • почуття украй слабкості.

Але бувають також серцеві напади, які протікають майже безсимптомно.

Медичні працівники говорять про тихий серцевий напад, коли у людини відсутні або є легкі симптоми, або ряд симптомів, які зазвичай не пов’язані із серцевим нападом.

Велика небезпека, коли відбувається тихий серцевий напад, полягає в тому, що люди не отримають лікування, тому що вони не знатимуть, що вони мали серцевий напад. Однак навіть якщо сильний біль відсутній, така подія може спричинити ушкодження серця та має бути обстежена фахівцями.

Кардіолог Риммерман знає за своїм досвідом, що деякі люди дізнаються лише через кілька тижнів або місяців, що вони мали серцевий напад. Часто це можна здійснити при плановому огляді.

«Ми можемо визначити ступінь серцевого нападу за тим, наскільки сильно пошкоджений серцевий м’яз, часто за допомогою електрокардіограми (ЕКГ) або, точніше, за допомогою ультразвукового дослідження серця або ехокардіограми», – пояснює кардіолог.

Деякі люди помічають тихий серцевий напад завдяки таким стійким симптомам, як задишка чи втома. Такі симптоми часто виникають через ушкодження серця, спричинене серцевим нападом, наприклад, витікання мітральних клапанів.

Чому ці скарги не можна ігнорувати

Якщо таке пошкодження не лікувати, воно може призвести до серцевої недостатності, серцевої аритмії або раптової непритомності.

“Симптоми атипового серцевого нападу найчастіше виникають у жінок і діабетиків, але вони можуть вплинути на будь-кого”, – підкреслює доктор Риммерман.

Ці скарги не можна ігнорувати. Крім згаданої вище задишки та постійної втоми, за словами кардіолога, відчуття тиску у грудях, дискомфорт у грудях чи стиснення можуть вказувати на тихий серцевий напад.

Печія також може бути ознакою серцевого нападу, якщо це ускладнення поєднується з іншими симптомами. За словами Риммермана, це пов’язано з тим, що розлади травлення часто виникають внаслідок серцевого нападу, який спонукає шлункову кислоту повертатися до стравоходу.

Часто люди відчувають, що щось не так, але хочуть почекати чи не повірити, що насправді це серцевий напад.

«Якщо ви помітили значні зміни у своєму здоров’ї, хай навіть незначні, вам слід звернутися до лікаря», – рекомендує кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання3 хвилини тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання47 хвилин тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання2 години тому
Страсний тиждень: традиції і заборони
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання9 годин тому
У Польщі можуть заборонити продаж алкоголю на заправних станціях
1 хв на прочитанняВчора
У Китаї все більше стають популярними чат-боти, які імітують померлих близьких
1 хв на прочитанняВчора
День охорони праці та вшанування всіх його жертв
2 хв на прочитанняВчора
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost