Догори
Дати відгук

Лікар-дерматолог розповів, чим небезпечний сонячний опік

Хмари не затримують ультрафіолету

4 хв на прочитання05 Липня 2023, 17:24
Поділитись:

Багато хто не сприймає сонячні опіки як серйозну проблему, а дарма. Як правильно усунути наслідки пошкодження шкіри ультрафіолетом і які ризики воно несе?

Про це розповів лікар-дерматолог Микита Агафонов.

Хмари не захистять від ультрафіолету

Сонячний опік – запалення шкіри, викликане надмірним впливом ультрафіолетового випромінювання (УФ-випромінювання). Найбільша інтенсивність УФ-випромінювання в літній період припадає на період з одинадцятої до шістнадцятої години, тому по можливості не виходьте у цей час на вулицю.

Важливо знати, що сонячних опіків можна зазнати навіть у хмарну погоду, оскільки хмари не затримують ультрафіолету. Крім того, УФ-промені мають властивість відбиватися від таких поверхонь як вода, пісок або сніг, тому біля моря, річки або на високогір’ї люди «згоряють» набагато швидше.

Тим часом, вберегтися від сонця допоможуть елементарні заходи: регулярне використання сонцезахисних засобів, носіння головних уборів і темних окулярів, світлого, легкого і закритого одягу з натуральних тканин.

Хто в групі ризику?

Від сонячних опіків шкіру захищає пігмент меланін, який виробляється під час перебування на сонці і затемнює незахищені ділянки шкіри, рятуючи її від впливу УФ-променів. Але кількість меланіну визначається генетикою, тому одні люди на сонці засмагають, а інші «згоряють». Загалом у дерматології виділяють шість типів шкіри з точки зору їхньої чутливості до УФ-випромінювання. Але зазнати сонячного опіку за 15-30 хвилин під полуденним сонцем більше за інших ризикують блондини і рудоволосі з блакитними очима і дуже світлою шкірою (часто з ластовинням).

До додаткових факторів, що підвищують ризик обгоріти, належать життя у спекотному кліматі, робота на відкритому повітрі та (або) на великій висоті, часте зволоження шкіри внаслідок купання або обприскування водою (мокра шкіра обгоряє швидше за суху), прийом ліків, які роблять шкіру більш чутливою до сонця (наприклад, діуретики, антибіотики, препарати від діабету, оральні контрацептиви).

На що звертати увагу?

Симптоми сонячного опіку зазвичай виникають вже за одну-дві години після зловживання сонячними ваннами, але для прояву повної картини іноді потрібно до двадцяти чотирьох годин. Ступінь ураження залежить від типу шкіри і дози отриманого ультрафіолету. Ознаки можуть змінюватися від легкого почервоніння і підвищеної чутливості шкіри до болю, набряку і появи пухирів. При ураженні великих ділянок шкіри людину часто турбують і загальні симптоми: озноб, слабкість, головний біль, нудота, підвищення температури тіла.

Після вираженого сонячного опіку шкіра відлущується вже за кілька днів, при цьому постраждала ділянка залишається дуже чутливою до впливу ультрафіолету ще кілька тижнів.

Що робити і коли йти до лікаря?

Якщо ви відчуваєте, що занадто довго були на сонці і обгоріли, терміново йдіть у тінь або у приміщення, прийміть прохолодний (але не холодний) душ і нанесіть засіб після засмаги (з алое віра, пантенолом тощо), який заспокоїть шкіру. Також рекомендується рясне питво і щоденне використання зволожуючих кремів до повного відновлення шкіри.

При більш сильному опіку, больових відчуттях або температурі до вищеописаних заходів додайте охолоджувальні компреси, прийом знеболювального і жарознижувального. Якщо є набряк і свербіж, випийте також протиалергійний препарат. До повного загоєння шкіри виключіть потрапляння на пошкоджені ділянки мила, гелю для душу і парфумів, захищайте їх від сонця вільним одягом з натуральних тканин.

Якщо ваше самопочуття не покращується протягом кількох днів або з’явилися ознаки занесення інфекції: температура, болючість, набряк, почервоніння, нагноєння, терміново зверніться по медичну допомогу.

Що не можна робити?

Щоб сонячні опіки минули без наслідків:

  • не використовуйте для зволоження обгорілих ділянок мазі, вазелін, соняшникову та оливкову олію – вони утворюють на шкірі жирну плівку, що перешкоджає природному диханню і охолодженню тканин;
  • не протирайте шкіру спиртовмісними засобами – вона потребує зволоження, а спирт її сушить і посилює лущення;
  • не експериментуйте з народними рецептами – наприклад, кефір лише посилить відчуття стягнутості і може призвести до інфікування;
  • не прикладайте до місця опіку лід – різкий перепад температур здатний посилити запальний процес;
  • не проколюйте пухирі і не здирайте шкіру, що лущиться, – так можна занести інфекцію.

У чому небезпека

Часті та (або) сильні сонячні опіки дуже шкідливі для шкіри, оскільки значно збільшують ризик розвитку раку шкіри та меланоми. До того ж багаторазове і надмірне УФ-опромінення призводить до сухості, передчасного старіння шкіри і появи пігментних плям, а також є небезпечним для очей і провокує розвиток катаракти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання18 хвилин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання2 години тому
На заказнику Кременчуцького водосховища виявили браконьєра
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання4 години тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання4 години тому
В Одесі викрили цех з незаконного пошиття «брендового» одягу
1 хв на прочитання5 годин тому
Картопля, запечена з фаршем, помідорами та сиром — простий і смачний рецепт
2 хв на прочитання6 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому