Догори
Дати відгук

Київ вважає "зелену" енергію ключем до національної безпеки

Україна прискорить перехід на відновлювані джерела енергії

2 хв на прочитання28 Лютого 2023, 09:15
Поділитись:

11 жовтня 2022 року, одразу після першої масованої російської атаки на українську енергосистему, Києву довелося призупинити експорт електроенергії до Євросоюзу. Проте завдяки міжнародній фінансовій та технічній підтримці Україна змогла протистояти атакам на енергетичну інфраструктуру, зазначив міністр.

Перехід на відновлювані джерела енергії - питання національної безпеки для України. Про це перед неформальною зустріччю міністрів енергетики країн Європейського Союзу в Стокгольмі сказав у понеділок, 27 лютого, український міністр Герман Галущенко.

Він назвав децентралізацію вироблення енергії та перехід на відновлювані джерела одним із найкращих рішень для України. "У майбутньому українська енергосистема має складатися наполовину з атомних, а наполовину - з відновлюваних джерел енергії. Раніше у нас була стратегія досягти 25 відсотків відновлюваних джерел енергії до 2030 року. Але тепер ми готові переглянути цей графік", - сказав міністр.

 Перехід на децентралізовані відновлювані джерела енергії по всій країні дозволить мешканцям почуватися у більшій безпеці, вважає Галущенко. "Відновлювані джерела енергії - для нас це не тільки екологія. Ми бачимо, що це - питання національної безпеки", - додав він.

Міністр повідомив, що вже третій тиждень в Україні немає дефіциту енергопостачання, і це дало йому можливість особисто бути присутнім на зустрічі з колегами. "Виробництво електроенергії покриває рівень споживання. Ми відчуваємо, що готові витримати цю зиму. Я думаю, що ми демонструємо стабільність, яка показує, що ми можемо підтримувати систему навіть за цих безпрецедентних атак", - сказав Галущенко.

Однією з тем засідання має стати майбутня співпраця України з ЄС у питаннях реконструкції електромереж та інтеграція ринку електроенергії.

Галущенко сподівається на перезапуск експорту електроенергії до ЄС, коли енергосистема остаточно стабілізується і в ній з'явиться прибуток. "Це було б чудовим рішенням для нас, адже до цих масованих атак уже під час війни ми експортували електроенергію до Європи. І я думаю, що це також одна з причин, через яку росіяни б'ють по українській енергосистемі: не тільки тому, що хочуть повного відключення електроенергії всередині країни, але й тому, що розуміють: коли ми продаємо електроенергію в ЄС, ми зменшуємо його залежність від російського газу та нафти", - сказав він.

Також він закликав розширити санкції ЄС щодо російського атомного сектору. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Житлові квартали в новій адміністративній столиці на схід від Каїру, Єгипет, 26 листопада 2023 року. Фото: Reuters
У Єгипті з нуля будують нову столицю посеред пустелі. Місто вже майже готове — ось як воно виглядає (ФОТО)
3 хв на прочитання36 хвилин тому
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання2 години тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитання2 години тому
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання3 години тому
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання4 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання5 годин тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання5 годин тому