Догори
Дати відгук

Чи можуть киселі покращити здоров'я та попередити хвороби шлунку

Навесні у багатьох людей загострюються гастродуоденіти, з'являються виразки дванадцятипалої кишки.

3 хв на прочитання12 Березня 2021, 23:45
Киселі можуть попередити хвороби шлунково-кишкового тракту і їх сезонні загострення Киселі можуть попередити хвороби шлунково-кишкового тракту і їх сезонні загострення
Поділитись:

Готувати киселі в наших краях почали ще в язичницькі часи, але сьогодні ці напої особливою популярністю не користуються. А дарма. Навесні у багатьох людей загострюються гастродуоденіти, з'являються виразки дванадцятипалої кишки. Киселі можуть попередити ці недуги і їх сезонні загострення.

Для приготування киселю підійдуть як свіжі, так і заморожені або сушені ягоди, а також молоко і ревінь. Втім, їх можна замінити фруктово-ягідними сиропами і соками. Тепер про густоті киселю. Її підбирають в залежності від смаку того, хто буде пити кисіль. Хоча медики радять робити напій середньої густини. Це означає, що на 4 склянки киселю досить взяти 2 столові ложки картопляного крохмалю. Крохмаль розводять в охолодженій кип'яченій воді, потім його потрібно процідити крізь сито і влити в гарячий сироп відразу, а не частинами, і швидко розмішати. Кип'ятити сироп довго не слід, так як кисіль при цьому робиться рідким.

Киселі подають на стіл холодними або в теплому вигляді. Щоб на поверхні киселю не утворилася плівка, його посипають тонким шаром цукрового піску. А ще до киселю можна подати цукор, холодне молоко або вершки. Але це тільки загальні рекомендації. Крім них наведемо кілька найпопулярніших і простих у приготуванні рецептів киселів.

Кисіль із сухофруктів

У каструлю кладуть стільки яблук, щоб 3-4 склянки гарячої води їх повністю покрили. Потім їх залишають Напарюють 2-3 години. Потім каструлю ставлять на вогонь і варять 30 хвилин. Отриманий відвар слід процідити крізь сито в іншу каструлю, а яблука протерти, покласти у відвар і додати цукор. Інгредієнти перемішують і кип'ятять. Отриманий яблучний сироп заварюють розведеним картопляним крохмалем. Для приготування такого киселю на 100 г сушених яблук беруть 1/4 склянки цукру і 2 столові ложки картопляного крохмалю. Кисіль з кураги готується таким же способом, але цукру потрібно взяти 1/2 склянки.

Кисіль з шипшини

Сушені плоди шипшини кладуть в посуд, заливають гарячою водою, потім закривають кришкою і залишають на 15 хвилин для набухання. Після цього плоди ще варять, поки вони не розм'якнуть. Готовий відвар потрібно процідити, шипшина протерти через сито, з'єднати з відваром, додати цукор, лимонну кислоту, нагріти до кипіння, влити рідину з крохмалем і охолодити. На 80 г плодів беруть 240 г цукру, 100 г крохмалю і 10 г лимонної кислоти.

Нагадаємо, на Черкащині жінка виготовляє унікальну пастилу з помідорів та з винограду (відео).

 

 

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Ялта після стихії
Ялта після стихії: понад 600 людей евакуйовано, воду привозять водовозки, з моря дістають машини (ВІДЕО,ФОТО)
1 хв на прочитання58 хвилин тому
COVID-19: за добу — 852 нових хворих і понад 67 тис осіб вакцинованих
COVID-19: за добу — 852 нових хворих і понад 67 тис осіб вакцинованих
1 хв на прочитання2 години тому
В Україні з'явився новий сорт півоній, який виводили 13 років: неймовірні
В Україні з'явився новий сорт півоній, який виводили 13 років: неймовірні (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
П'ять ефективних прийомів для зниження артеріального тиску вдома
П'ять ефективних прийомів для зниження артеріального тиску вдома
2 хв на прочитання7 годин тому
Лікарі розповіли про користь молодої капусти для судин і серця
1 хв на прочитанняВчора
Звірство у столичній школі: хлопчика-аутиста побила вихователька спеціалізованого класу (ВІДЕО)
1 хв на прочитанняВчора
Вакцинація по-чернівецькі: без черг, на вулиці біля кафе та на ринку в медпункті
1 хв на прочитанняВчора
Куди можна поїхати українцям уже зараз: з якими вакцинами пускають у ЄС, куди — без обмежень
6 хв на прочитанняВчора