Догори
Дати відгук

Квашена капуста на зиму: ТОП 3 швидких рецептів приготування вдома

Капуста квашена в банках дуже добре зберігається в холодному приміщенні до наступного літа.

4 хв на прочитання27 Вересня 2022, 13:30
Поділитись:

Квашена капуста смакує й окремо, і як один з інгредієнтів до пиріжків, пирогів, вареників, супів, других страв тощо. Це – характерна страва для української кухні, тож пропонуємо вам найкращі рецепти приготування капусти на зиму!

Квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму без оцту

Напевно, це один із самих стандартних рецептів приготування цієї страви. Готувати з нього дуже просто. Однак, дотримуйтеся описану технологію, щоб отримати чудовий результат.

Ранні, скоростиглі сорти капусти не підходять для закваски!

Нам знадобиться велика емальована каструля або миска. У ній ми будемо перемішувати інгредієнти, перш ніж утрамбувати їх у трилітрову банку.

Хто любить спеції, сміливо підсипати кмин або насіння кропу. Вони сюди дуже підходять.

Склад:

  • Білокачанної капусти — 3кг.
  • Моркви — 200 гр.
  • Засолочний сіль — 3 ст. ложки без гірки

1. Качан необхідно очистити від верхніх млявих листя, вирізати качан і обполоснути. Дати стекти воді і нашаткувати тоненькою соломкою. Для цього можна використовувати як спеціальну шатківницю, так і звичайний довгий ніж.

Кладемо подрібнену капусту в каструлю в якій зручно буде м’яти і перемішувати в подальшому. Тільки не використовуйте для цього алюмінієвий посуд.

2. Потім необхідно почистити і вимити морквину, а потім подрібнити її через крупну тертку. Можна моркву нарізати кружечками або соломкою.

3. Всипайте моркву і сіль в ту ж каструлю. Якщо будете додавати спеції, то їх теж підсипати на цьому етапі. Тепер ретельно перемішуйте, перетирайте і уминайте все це добро руками. Добре б закликати для цієї роботи сильні чоловічі руки.

Використовується тільки велика, засолочний сіль. Дрібну або иодированную брати не можна!

Через п’ять хвилин після такої процедури капустяна маса зменшиться в об’ємі в два рази. При цьому з неї виділиться дуже багато соку.

4. Трилітрову банку для заквашування капусти стерилізувати зовсім не обов’язково. Просто промийте водою і перекладайте в неї капусту.

Укладати її потрібно як можна щільніше, поступово вона почне виділяти все більше соку. У підсумку цей розсіл повинен повністю покрити овочеве кришиво.5. Заповнену ємність слід поставити високу миску. Тому що через деякий час почнеться процес бродіння і тоді сік почне витікати з банки. Можна прикрити кришкою, але не закривати! Краще просто накинути марлю або полотняну серветку. Нехай капуста ось так кваситься протягом трьох днів при кімнатній теплій температурі.

6. Через кожні 8-10 годин треба проробляти отвори в капусті, щоб випускати газ, який утворюється під час бродіння. Він досить смердючий, але не треба цього лякатися.

Через три доби цей процес припиниться і страва буде готове. Можете їсти відразу або прибрати в підвал на зберігання. Капуста квашена в банках дуже добре зберігається в холодному приміщенні до наступного літа.

Квашена капуста на зиму в банці

Інгредієнти:​​

  • Капуста білокачанна – 2,5 кг
  • Морква – 1 шт (150 г)
  • Лавровий лист – 2 шт
  • Перець запашний горошком – 5-6 шт
  • Для розсолу:
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Вода – 1 л

Шаткуємо капусту.

Натираємо на великій тертці моркву та додаємо до капусти.

Розламуємо на шматочки лавровий лист, додаємо запашний перець горошком і все перемішуємо.

Щільно укладаємо капусту в 3-х літрову банку.

Готуємо розсіл: воду з сіллю і цукром доводимо до кипіння і залишаємо остигати.

Заливаємо капусту остиглим розсолом і залишаємо в теплому місці.

В процесі бродіння капусту потрібно проколювати виделкою для виходу вуглекислого газу. Рекомендую банку ставити в широку місткість, тому що розсіл з банки може витікати.

На третій день квашена капуста готова, закриваємо банку кришкою і відправляємо зберігатися в холодильник.

Засолка капусти на зиму з медом

Інгредієнти:​​

  • Вода (кип'ячена тепла, для розсолу) – 1 л
  • Сіль (з гіркою) – 1 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Кмин (або насіння кропу) – 1 ст. л.
  • Капуста білокачанна – 1 вилок
  • Морква – 2 шт

Готуємо розсіл: в теплу кип'ячену воду додаємо сіль і мед, розмішуємо. Вода повинна бути теплою.

Нашатковану капусту з морквою трохи утрамбовуємо. Не зовсім щільно, заливаємо розсолом та залишаємо в теплому місці.

Додаємо за смаком кріп чи кмин.

Через 2 дні капуста готова до вживання. Вантаж ставити не треба. За два дні не висохне, вона буде в розсолі, тільки треба протикати її. Через два дні виносимо на холод. Виходить дуже смачний розсіл і капуста.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost