Догори
Дати відгук

Куди українці їдуть вакцинуватися проти коронавірусу

Заможніші розглядають можливість вакцинуватися в Еміратах, а українці із середніми статками "кивають" у бік Росії. Однак, наразі жоден напрямок "вакцинального туризму" не є ані законним, ані безпечним.

7 хв на прочитання02 Березня 2021, 19:41
Вакцинація і українці Вакцинація і українці
Поділитись:

Задовго до того, як перший українець підставив плече під голку з вакциною проти ковіду виробництва AstraZeneca, у мережі почалися з'являтися дописи і авторитетних, і сумнівних видань про те, в яку точку світу поїхати за безпечною вакцинацією.

Сьогодні GreenPost розібрався з усіма фейками, міфами та фактами навколо "вакцинального туризму".  

Із Херсону до Росії на вакцинацію

Почалося все з того, що 20 лютого 2020 року у місцевому ЗМІ Херсон-Онлайн з'явилася інформація  про організовані поїздки в РФ для того, щоб щепитися від коронавірусу. Мовляв, лише Москва пішла на зустріч інтуристам і дозволила українцям вакцинуватися у 15 мобільних пунктах щеплення столиці. 

Вакцинують російським препаратом Спутник V(який, до слова, так і не схвалила ВООЗ - Ред). Пункти працюють з 10 ранку і до 21 години вечора. Попередній запис не потрібен: можна одразу приходити в мобільний пункт й відстояти "живу" чергу. 

Того ж дня депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко звернувся із скаргою на видання до СБУ. 

"Нам стало відомо про організацію, яка влаштовує незаконні вакцина - тури в Російську федерацію. Мета подорожі вказана у самій назві туру-вакцинації жителів нашої області, забороненим в Україні російським препаратом «Спутнік V”", - написав Йосипенко на особистій сторінці у Facebook.

Додав, що співробітники СБУ спрацювали оперативно й того ж дня оголошення про "коронавірусні" тури до держави-агресорки зникли.  

Однак, подібна стаття-клон з'явилася одразу на двох проросійських ЗМІ: Страна.UA та VESTI.UA.

Українська фактчекерка Христина Боровкова закликала українців бути уважнішими й не "ловитися" на гачок проросійської пропаганди. Адже в реальності жоден українець не зможе потрапити одразу з автобуса яким приїхав на російську автостанцію, до пункту вакцинації. Це можуть зробити ті наші співвітчизники, які легально та постійно проживають на території РФ.

"Використовуючи дивних експертів, перебріхуючи заяви, розповідаючи про якийсь особистий досвід невідомих людей і одного мільйонера, намагаються проштовхнути дивну ідею, що в українців залишається надія лише на вакцинний туризм – хоч в Росію, хоч куди", - написала Боровкова на особистій Facebook-сторінці.

А що діється в РФ

Тим часом російський тур-оператор "Інтурист" заявив про те, що після погодження із Урядом РФ готовий запустити комерційні тури для щеплення від коронавірусу іноземців. 

"Поки у нас тільки плани на майбутнє без чітких термінів, але ми сподіваємося, що в березні розуміння побільшає. Поїздки "за вакциною" могли б стати тригером для запуску в'їзного туризму в Росію, який зараз на нулі через пандемію. Крім того, можна було заповнити санаторно-курортні комплекси в міжсезоння коштом іноземців, які будуть проходити реабілітацію після захворювання COVID-19", - сказав гендиректор "Інтуриста" Віктор Тополкараєв. 

За його словами, вже зараз до РФ за вакциною від ковіду готові летіти кілька груп туристів по 100 осіб із Південної Африки. Втім, зараз немає можливості перевірити заяву Тополкараєва на щирість. Це може бути звичайний фейк, спрямований на підняття престижу російської вакцини, яка так і не пройшла третій, найважливіший етап випробувань. 

Втім, навіть, коли такі тури стануть реальністю, багатьом вони будуть не по кишені. Адже на території РФ потрібно буде перебувати майже місяць. Плюс витрати на перекладача, страхування, харчування, квитки. 

За імунітетом в ОАЕ

Для тих, хто не довіряє фейкам про безпечність та надійність російської вакцини, пропонують щеплюватися в ОАЕ. Іспанська газета АВС на початку лютого опублікувала розслідування про те, як заможні іспанці їдуть до Об’єднаних Арабських Еміратів, щоб зробити там щеплення від коронавірусу.

Вакцинуватися від ковіду в ОАЕ можна й громадянам інших країн. Журналісти видань стверджують, що "в Еміратах можна все, були б гроші". Як правило іноземних вакцинотуристів щеплюють у приватних клініках невеликих еміратів. 

Своєю чергою посольство Еміратів у Мадриді стверджує, що зараз в ОАЕ вакцинують тільки громадян цієї держави та осіб, які постійно у ній живуть. А Іспанська Федерація туристичних агенцій заявила, що жодна з турфірм ще не пропонувала такий дивакуватий вид туризму, як поїздка за щепленням. 

Тим часом приватний елітний клуб у Великій Британії вже пропонує турис­тичний пакет до Дубая вартістю 55 ти­сяч євро на особу. Кошти витрачаються на переліт, камердинера й тритижневе проживання у готелі та дозу вакцини проти ковіду Pfizer, пише видання "Високий Замок". 

Де та якою вакциною хочуть щеплюватися проти ковіду українці

Для самих українців питання де щепитися наразі гостро не стоїть. Більшість наших співвітчизників не довіряють препарату для щеплення і не бажають вводити його в організм. Ті ж, хто виявив бажання щеплюватися, чекають на вакцину від Pfizer, яку вважають надійнішою за AstraZeneca.

Втім, знаходяться охочі підставити плече і під російську вакцину.

"Этой индийской вакцине не доверяю. На ней только деньги отмыли,- пише у забороненій в Україні соцмережі мешканка Дніпра 55-річна Віра Новікова, - Як тільки буде можливість - поїду до Москви і буду вакцинуватися там. У мене сестра медик мешкає і працює в Москві. Вчора зробила щеплення, почувається добре. Я їй більше всіх довіряю, тому й сама поїду щеплюватися. 

"Бодяга из одной банки", - коротко коментує дискусію у Facebook про те, яка вакцина найкраща, користувач із ніком Костя Н

"Не выезжайте и ничем не вакцинируйтесь. Чоловікові на днях вкололи, бо працює фельдшером. Скаржиться вже котрий день на те, що голова болить і температура. Ми - з Донецька. У нас тут теж Спутник", - попереджає донеччанка з ніком Світлана.

Хто вона - перша українка, яка вакцинувалася в ОАЕ?

Поки в Україні тривають вакцинальні дискусії, Аліна Кириліна вже встигла щепитися в ОАЕ. Жінка працює в авіації і живе в ОАЕ. Телеканалу 1+1 повідомила, що щеплення отримала вакциною AstraZeneca, вироблено в Індії.

"Тут весь процес дуже організований: забронювала собі спот і буквально через два дні мене запросили на саму вакцинацію. У мене була температура десь два дні. Піднімалася до 38,5. Зараз почуваюся нормально", - поділилася враженнями від щеплення Кириліна

Як народжувався вакцинальний туризм 

До слова, ідея турів для щеплення не з'явилася одразу після пандемії коронавірусу. Ще у 2017 році українські батьки задувалися над тим, як провакцинувати дитину всіма необхідними препаратами закордоном. Основна причина - відсутність вакцин у державних вітчизняних поліклініках та небажання марнувати час у довжелезних чергах. Обирали для цього Німеччину (так надійніше), або Польщу (там найдешевше). 

Популярними напрямками вакцинального туризму до початку пандемії для українців були  Польща, Білорусь, Чехія, Австрія, Туреччина, Кіпр. 

Киянки Аліса Проценко та Ганна Бірук вакцинували так від вірусного менінгіту своїх дітей. Алісу Проценко восени 2017 року налякали три смерті дітей від менінгокока. Тоді батьки через бюрократичну тяганину не встигли щепити малюків і ті загинули.

Ганна Бірук ще до цього мала подібний досвід щеплення. Розповіла, що після надання Україні безвізу вакцино-тури значно спростилися. Тепер можна домовлятися із клінікою напряму й сплачувати у ній всі чеки. Раніше для цього були необхідні посередники, яким теж доводилося платити. 

Раніше ми вже писали про те, що за найкращим сценарієм населення планети не вакцинують навіть за два роки. І це попри те, що вже у  107 країнах світу введено понад 245 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Хабарі за оформлення групи інвалідності
Хабарі за оформлення групи інвалідності – викрито заввідділення медзакладу на Буковині
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Краще вже цукор: аспартам у кока-колі може викликати захворювання на рак
1 хв на прочитанняВчора
Компанія виграла суд у Facebook
Польська компанія виграла суд у Facebook - Meta заблокувала їхню сторінку
1 хв на прочитанняВчора
COVID-19
Оновлено рекомендації щодо щеплень двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19 - МОЗ
2 хв на прочитанняВчора
Підліткова вагітність може підвищити ризик ранньої смерті, застерігають науковці
3 хв на прочитанняВчора
Кабмін прийняв низку рішень у сфері спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації
2 хв на прочитанняВчора
Похмура тінь майбутнього, або Як хакнути невизначеність: поради від експерта
2 хв на прочитанняВчора
У православних почався Великий піст: що слід знати про його обмеження та кому їх можна не дотримуватися
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Пісні хлібні коржі — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Ряст — ніжні первоцвіти для саду (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп для всіх знаків Зодіаку. Фото: Шоу-бізнес - Today.ua
Важливо пам'ятати, що наші дії мають наслідки: ​кар’єрний гороскоп на 19 березня для всіх знаків Зодіаку
7 хв на прочитанняВчора
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Яку зелень найпростіше виростити на підвіконні: поради досвідчених садівників
1 хв на прочитанняВчора
Жертви краси: акули гинуть через косметику
1 хв на прочитанняВчора
Україна переробляє лише 3-6% сміття чи небажання «заморочуватися»: 18 березня - Всесвітній день переробки
2 хв на прочитанняВчора
Інженери американської компанії планують створити найбільший у світі вантажний літак
1 хв на прочитанняВчора
Лава може досягти моря, під загрозою трубопровід централізованого теплопостачання: чергове виверження вулкана в Ісландії
2 хв на прочитанняВчора