Догори
Дати відгук

Куди поїхати в гори в Україні: найпопулярніші місця, де завжди є чим зайнятися

Попит на зимовий відпочинок-2024 не стає меншим, продовжує бути актуальним для багатьох.

5 хв на прочитання30 Січня 2024, 13:45
Де відпочити взимку Куди поїхати в гори взимку всією сім’єю Де відпочити взимку Куди поїхати в гори взимку всією сім’єю
Поділитись:

Карпати взимку особливо чудові – чарівні гірські схили, затишні зруби, засніжені траси, а ввечері – сяйво різнокольорових вогнів. Додайте сюди чудову кухню та ароматні міцні напої, і ви зрозумієте, який відпочинок серед гір у Карпатах чекає на вас і вашу компанію.

Найпопулярнішими вважаються Буковель, Драгобрат, Славське, Пилипець та Плай. 

Буковель

Буковель — найвідоміший гірськолижний курорт в Україні.

Перш за все, взимку сюди їдуть аби повозитися на лижах чи сноубордах, незалежно від віку та досвіду. Загалом у Буковелі є близько 60 км гірськолижних трас і 16 сучасних витягів. Якщо ви хочете вперше спробувати себе у зимових видах спорту, вперше стати на лижі, то вам стануть в нагоді найпростіші траси і досвідчені інструктори. Для лижників чи бордистів зі стажем знайдуться чорні траси і фрірайд-зони.

Окрім катання на лижах, взимку на Буковелі є файна ковзанка і санна траса. Також можна спробувати сноутюбінг, веселий та простий спуск на «надувних пончиках». Особливим спогадом стане пригодницька мандрівка в упряжці з їздовими собаками хаскі. То буде як у кіно: нарти, собаки, засніжені сосни і маршрут з контрольними точками.

Що можна робити у Буковелі взимку

  • Покататися на лижах чи сноубордах;
  • Покататись на ковзанці;
  • Спробувати санні траси;
  • Поїздити в упряжці з собаками;
  • Піднятись на підйомнику і роздивитись зимові краєвиди;
  • Здійснити подорож на снігоходах;
  • Відвідати буковельський ярмарок;
  • Побачити Ice Land – готель, побудований з льоду;
  • Потішити себе різними спа-процедурами.

Плай

Плай — гірськолижний комплекс, який стає все більш популярним серед туристів. Дехто називає Плай "мініверсією Буковелю". Втім, ціни тут нижчі, ніж в більш розкручених курортах. 

Гірськолижний курорт «Плай» знаходиться в самому центрі Карпатських гір. Спортивний комплекс відкрився у 2007 р. і з того часу приваблює велику кількість відпочиваючих.  Краса цього району і відмінні умови комплексу дозволяють тут відпочивати цілий рік. Але найбільше гостей в «Плаї» взимку, коли можна покататися на лижах і сноубордах. Є тут і що відвідати - на території курорту можна відвідати Музей національної культури і зайти до церкви святого Архангела Михаїла.

Верхні траси розраховані на досвідчених відпочивальників, а внизу є пологі схили для новачків.

Драгобрат

Драгобрат — найвисокогорніший курорт. Саме тому тут чи не найдовше є сніг — від листопада майже до травня. Вершина гори Стіг знаходиться на висоті 1707 метрів. Він підійде для досвідчених лижників і сноубордистів, а також тим, хто любить вільне катання поза трасою. В наявності є трампліни для фрістайлу. Новачків на цьому курорті зустрінеш рідко, та й в цілому людей тут поменше.  

Серед мінусів, про які пишуть в Мережі, — непроста дорога нагору і бугельні підіймачі.

Славське

Славське — найстаріший гірськолижний курорт в Україні. Він нараховує 11 трас і так само універсальний, як Буковель. Тут можуть активно провести час і початківці, і професіонали.

Основні траси курорту

  • Гора Тростян, що в 2 км від центру Славського. Офіційно задекларовані 11 гірських трас загальною протяжністю 2200 м. У верхній частині гори є круті спуски для досвідчених лижників, нижче - для початківців. Функціонують 7 бугельних підйомників і 1 однокрісельний, що працює цілий рік.
  • Гора Погар, що в 1 км від центру селища. На гірських трасах проводяться змагання зі слалому, побудовані траси для гігантського слалому, є умови для фрірайду. На горі працює ратрак, є снігові гармати, функціонують 1 бугельний підйомник, 1 двомісний крісельний і 2 мультиліфти. Траса «КарпатЛижСпорт» освітлюється вночі.
  • Гора Кремінь, що в 1 км від ж/д вокзалу. Там обладнані 3 траси для початківців і дітей, найвідоміша з них - Політехнік. Пологі схили і перепади висот не більше 200 м сприяють швидкому навчанню катання на лижах чи сноуборді. Працюють 2 бугельні витяги «Політехнік» і «ФМІ», і мультиліфт.
  • Гора Високий Верх, що в 6 км від центру Славського. Є прості пологі траси для початківців лижників і сноубордистів, складні траси і дуже складні, екстремальні. Функціонують 3 бугельні витяги і 1 новий парно-крісельний від гірськолижного комплексу «Захар Беркут». Траси ГК «Захар Беркут» мають загальну протяжність 9000 м. Вони доглянуті і регулярно вирівнюються ратраком.
  • Гора Менчул (Варшава), що в 8 км від Славського, біля с. Грабовець. Там обладнані 4 траси, переважно для досвідчених лижників. Функціонують 2 бугельні витяги.

Славське є відомим центром гірськолижного спорту, саме тут тренується наша олімпійська збірна. 

Великий плюс того, що в центрі Славського розташований залізничний вокзал, і всі поїзди, що прямують зі сходу на захід України, зупиняються тут. В Славське легко дістатися на поїздах ужгородського напрямку. 

Пилипець 

Пилипець — другий за висотою гірськолижний курорт. Неподалік розташована місцева пам’ятка — водоспад Шипіт. 

Більше 20 кілометрів гірськолижних трас, прокати гірськолижного спорядження для дорослих і дітей. На гірськолижному Пилипці знаходиться один з найдовших в Україні крісельних підйомників (1650 метрів), а також найдовший в Україні лижний спуск (4000 метрів) з дивовижним видом на Карпатські гори для катання на лижах (сноуборді) взимку.

Крім того, тут діє гірськолижна школа і школа фрірайду. Для туристів має значення також і те, що Пилипець знаходиться всього в 37 кілометрах від міжнародної траси Київ-Чоп і в 25 кілометрах від залізничної станції Воловець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.