Догори
Дати відгук

Крафтові виробники зможуть застосовувати «спрощений підхід» - пояснення від Держпродспоживчслужби

Які потужності можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства?

2 хв на прочитання22 Серпня 2024, 17:40
Особливості виробництва ремісничих харчових продуктів Особливості виробництва ремісничих харчових продуктів
Поділитись:

Останнім часом зростає популярність «крафтових» харчових продуктів. У перекладі з англійського «craft» означає «майстерна робота» або «ремесло». Цим словом називають продукти, виготовлені не промисловим способом, а маленькими партіями за індивідуальними рецептурами. Синонімами до слова “крафтовий” можна назвати ремісничий, рукодільний, авторський, тощо.

Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що ремісничий харчовий продукт – це харчовий продукт тваринного походження, що має основний інгредієнт, для якого Україна є країною походження, виробляється тільки на одній потужності за власною унікальною рецептурою та/або технологією оператора ринку в обсязі не більше 1000 кілограмів або 1000 літрів на тиждень у середньому протягом року.

Виробники ремісничих харчових продуктів та операторів малих потужностей можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства. Зокрема, на таких виробників не поширюється обов’язок отримання експлуатаційного дозволу, а внесення інформації до державного реєстру потужностей операторів ринку здійснюється за декларативним принципом.

Держпродспоживчслужба пояснює, що для державної реєстрації потужності оператор ринку подає в територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності заяву в паперовій або електронній формі. Порядок державної реєстрації потужностей затверджено наказом Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431.

Які потужності можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства? Чим характерні ремісничі продукти? Які рекомендовані заходи з підтвердження унікальності технології чи рецептури ремісничого харчового продукту? Відповіді на ці питання наведені в інфографіках, створених Мінагрополітики спільно з європейським проєктом EU4SaferFood.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Зеленський підписав Закон про підтримку агросектору — важливий крок до стандартів ЄС
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Єврокомісія не виключає судових позовів проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону українського зерна
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне, My pictures are CC0. When doing composings / Pixabay
Аграрії України намолотили понад 40 мільйонів тонн зернових
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
Фото ілюстративне
Нові правила сплати за землю: спрощення переходу обов’язків при зміні власника нерухомості
1 хв на прочитання31 Жовтня 2025
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Хелловін: від кельтських традицій до українських інтерпретацій
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
На Закарпатті розслідують забруднення річки Верке (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Каріньян повертається: день, коли червоне вино з характером святкує своє відродження
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025