Догори
Дати відгук

Крафтові виробники зможуть застосовувати «спрощений підхід» - пояснення від Держпродспоживчслужби

Які потужності можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства?

2 хв на прочитання22 Серпня 2024, 17:40
Особливості виробництва ремісничих харчових продуктів Особливості виробництва ремісничих харчових продуктів
Поділитись:

Останнім часом зростає популярність «крафтових» харчових продуктів. У перекладі з англійського «craft» означає «майстерна робота» або «ремесло». Цим словом називають продукти, виготовлені не промисловим способом, а маленькими партіями за індивідуальними рецептурами. Синонімами до слова “крафтовий” можна назвати ремісничий, рукодільний, авторський, тощо.

Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що ремісничий харчовий продукт – це харчовий продукт тваринного походження, що має основний інгредієнт, для якого Україна є країною походження, виробляється тільки на одній потужності за власною унікальною рецептурою та/або технологією оператора ринку в обсязі не більше 1000 кілограмів або 1000 літрів на тиждень у середньому протягом року.

Виробники ремісничих харчових продуктів та операторів малих потужностей можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства. Зокрема, на таких виробників не поширюється обов’язок отримання експлуатаційного дозволу, а внесення інформації до державного реєстру потужностей операторів ринку здійснюється за декларативним принципом.

Держпродспоживчслужба пояснює, що для державної реєстрації потужності оператор ринку подає в територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності заяву в паперовій або електронній формі. Порядок державної реєстрації потужностей затверджено наказом Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431.

Які потужності можуть застосовувати «спрощений підхід» до харчового законодавства? Чим характерні ремісничі продукти? Які рекомендовані заходи з підтвердження унікальності технології чи рецептури ремісничого харчового продукту? Відповіді на ці питання наведені в інфографіках, створених Мінагрополітики спільно з європейським проєктом EU4SaferFood.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Загроза для довкілля
Скид недостатньо очищених стічних вод - загроза для довкілля
2 хв на прочитання26 хвилин тому
Ризик психічних розладів в Україні
Майже 10 млн людей в Україні мають ризик психічних розладів - ВООЗ
1 хв на прочитаннягодина тому
Вжиті заходи для локалізації та ліквідації наслідків забруднення річок Сейм та Десна.
ФОТО: річка Десна
ЕкоКомітет заслухав інформацію щодо заходів, вжитих для локалізації та ліквідації наслідків забруднення річок Сейм та Десна
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки завдані діями браконьєрів
15 млн грн збитків завдали браконьєри на території НПП «Тузловські лимани»
1 хв на прочитання3 години тому
У Луцькій громаді встановлять межі трьох заказників
1 хв на прочитання4 години тому
ДТЕК інвестує €140 млн в установки зберігання енергії для посилення енергетичної безпеки України 
1 хв на прочитання5 годин тому
Коридор затемнень осені 2024: вікно великих змін
2 хв на прочитання5 годин тому
В Україні повернули стабілізаційні відключення електроенергії
1 хв на прочитання6 годин тому