Кожній п’ятій смерті у світі можна було б запобігти: як правильно читати етикетки
Часто люди обирають шкідливі продукти, бо не знають, яких компонентів треба уникати.
Автори нового дослідження вважають, що кожній п’ятій смерті у світі можна було б запобігти, якби люди змінили свої харчові звички. Одна з виділених проблем – надмірне вживання солодких напоїв, трансжирів і переробленого м'яса. На це вказує також Всесвітня організація охорони здоров’я — за її даними, споживання продуктів, багатих на трансжири та насичені жири, збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, особливо у дорослому віці. Часто люди обирають такі продукти, тому що не вміють аналізувати склади й не знають, яких компонентів треба уникати. Про це розповідає лікар Наталія Литкіна.
В ідеалі склад має бути коротким і складатися зі зрозумілих компонентів. Що довший список, то більша ймовірність, що там є небажані добавки та консерванти. Наприклад, у складі дитячих йогуртів, крім молока та закваски, часто можна побачити загусники (карагенан Е407), барвники, ароматизатори та цукор. Мало хто знає, що карагенан при надмірному вживанні призводить до розладу травлення та здуття живота. Були випадки, коли ця добавка провокувала виразку кишківника та синдром подразненого кишківника.
Звісно, всі фахівці рекомендують уникати трансжирів. Зрозуміти, що продукт їх містить, можна за назвами «гідрогенізована олія», «частково гідрогенізована олія» чи «гідрогенізований рослинний жир». У процесі гідрогенізації утворюються трансжирні кислоти, або промислові трансжири, які підвищують рівень ліпопротеїнів низької щільності та призводять до серцево-судинних проблем. Гідрогенізовані олії часто містяться у складах вафель, крекерів, пончиків, чебуреків, пиріжків, замороженої піци, а також у фастфуді (картоплі фрі, сендвічах, гамбургерах і нагетсах).
Фахівці рекомендують вибирати для смаження рафіновані рослинні олії, а також кокосову, олію авокадо, тваринні жири та пряжене вершкове масло, тому що вони витримують високі температури. Але, звісно, краще готувати їжу без використання олій більш щадними методами — варити, тушкувати чи запікати. Для заправки страв варто вибирати нерафіновані олії у темних скляних пляшках із терміном придатності не більше 12 місяців. Окрім звичних оливкової та соняшникової олії, можна придбати гарбузову, кунжутну, олію волоського горіха, рапсову, лляну, рижикову та олію виноградних кісточок.
Більше новин читайте на GreenPost.